Hrvatski istražitelji saslušali Paravinju

Radiosarajevo.ba
Hrvatski istražitelji saslušali Paravinju

Istražioci iz Hrvatske, koje predvodi zamjenik direktora tamošnje policije Milijan Brkić, saslušali su danas u Kazneno-popravnom zavodu Kula u Istočnom Sarajevu Dragana Paravinju (43) koji je priznao ubistvo Antonije Bilić iz Drniša, ali njeno tijelo u Hrvatskoj još nije pronađeno. 

I ovo saslušanje je izvršeno radi rasvjetljavanja okolnosti nestanka ove 17-godišnje djevojke, koju je Paravinja 7.juna povezao svojim kamionom dok je stopira za Split, te po sopstvenom priznanju ubio i tijelo bacio u Krku. 

Međutim, iako je Paravinja, nakon hapšenja 26. juna na području Srpca, gdje je pobjegao nakon ubistva u Hrvatskoj, dao priznanje policijskim inspektorima Hrvtaske i RS-a, postoje određene sumnje prema njegovom iskazu kada je u pitanju Antonija Bilić. 

Milijan Brkić danas  nije novinarima u Istočnom Sarajevu saopćio detalje razgovora s Paravinjom zbog dalje istrage, ali je rekao da je ovaj višestruki silovatelj bio kooperativan. 

Riječ o neformalnom razgovoru, na koji je Paravinja dobrovoljno pristao, a kojem čak nije prisustvovao ni advokat po službenoj dužnosti. 

„To nije bio formalan razgovor u smislu fiksiranja nekog iskaza i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nego obavljanje policijskog razgovora s Paravinjom radi rasvjetljavanja još nekih okolnosti nestanka Antonije Bilić“, precizirao je zamjenik direktora policije Hrvatske nakon dvosatnog razgovora s Paravinjom. 

Brkić je rekao da će po povratku u Hrvatsku tamošnja policija morati da analizira podatke koje je dobio iz današnjeg razgovora radi pronalaska nestale 17-godišnjakinje. 

„O detaljima razgovora ne mogu govoriti javno. U ovoj fazi nismo u prilici da Paravinji ponudimo mogućnost poligrafskog ispitivanja, a bilo je raznoraznih konstrukcija u medijima zašto to nije učinjeno“, dodao je Brkić. 

Zahvalio je MUP-u RS-a za saradnju koja je imala za rezultat hapšenje Paravinje , kao i pripadnicima specijalnih snaga Vojske Slovenije i Vojske Hrvatske koji pružaju podršku radi pronalaska Antonije Bilić u Hrvatskoj. 

Službnica za odnose s javnošću Osnovnog suda na Sokocu Dragana Mačar potvrdila je da će se Paravinja naći u tom sudu na glavnom pretresu, 6.jula, zbog optužbi za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2002.godine.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak