Hrnjić razgovarao s predstavnicama UN Women u BiH: Zajedničkim naporima do boljeg položaja žena

1
Radiosarajevo.ba
Hrnjić razgovarao s predstavnicama UN Women u BiH: Zajedničkim naporima do boljeg položaja žena

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je s predstavnicom UN Women kancelarije u BiH Jo-Anne Bishop i njenim saradnicama o unapređenju postojeće saradnje.

Poseban osvrt je dat na projekt "Žene pokretačice razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama" kojim se nastoje osnažiti žene na području Bosne i Hercegovine. Projekt finansira Švedska, a implementiraju ga UN Women i Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su saopćili da je istaknuta opredijeljenost da se intenziviraju aktivnosti kako bi ovaj projekt doprinio poboljšanju statusa žena u ruralnim sredinama, a što uključuje i plansko izdvajanje sredstava za projekte kojima upravljaju ili su uključene žene.

Preminuo legendarni košarkaš: Bio je ponos Jugoslavije

Projekt ima za cilj otklanjanje strukturalnih barijera kroz uvođenje tehnologija koje bi uštedjele vrijeme i inovativne izvore finansiranja, te kroz osposobljavanje žena da se bolje nose sa izazovima, da poboljšaju svoje standarde življenja i socio-ekonomski položaj i živote svojih porodica u ruralnim sredinama.

"Opredijeljeni smo za podršku ženama u poljoprivredi, te smatramo da bismo kroz podršku ženama koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava djelimično mogli zaustaviti trend odlazaka iz naše zemlje. Vjerujem da ćemo vrlo brzo konkretizirati aktivnosti na ovom projektu čime će biti omogućeno da korisnici projekta apliciraju za sredstva i time unaprijede položaj žena u ruralnim sredinama", kazao je ministar Hrnjić.

Foto: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva: Ministar Hrnjić sastao se sa predstavnicama UN Women

Predstavnica Bishop se zahvalila ministru Hrnjiću i predstavnicima ministarstva koji su do sada bili uključeni u realizaciju ovih aktivnosti, te izrazila nadu da će uskoro biti pripremljen projektni prijedlog odnosno sporazum koji će definisati prava i obaveze u pogledu buduće saradnje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak