Hoxhaj: Uvođenje viza nije mjera uperena protiv građana BiH

Radiosarajevo.ba
Hoxhaj: Uvođenje viza nije mjera uperena protiv građana BiH

Vlada Kosova je danas usvojila prijedlog ministra inostranih poslova Envera Hoxhaja da se uvede mjera reciprociteta u viznom režimu sa Bosnom i Hercegovinom. 

Ministar Hoxhaj je, obrazlažući zahtjev za uvođenje viza građanima BiH, istakao da je od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, pa do 2012. godine, BiH imala pristup izolacije Kosova, te da je 2012. uvela i vizni režim za građane Kosova, prenosi dopisnik Anadolu Agency.

"Vizni režim koji primenjuje Bosna prema građanima Kosova je jako specifičan režim i više je specijalna dozvola, nego uobičajena viza. Za svakog građanina Kosova, koji putuje u BiH, odluka se donosi na Vladi i potom se prosljeđuje u Ministarstvo inostranih poslova", kazao je Hoxhaj.

Ministar je rekao da prijedlog uvođenja recipročnog viznog režima građanima BiH podržavaju i predstavnici bošnjačke zajednice na Kosovu, koji su se, kako je kazao, konstatno žalili zvaničnicima BiH.

"Ova recipročna mera nije uperena protiv građana Bosne i Hercegovine, već je poruka zvaničnicima da u bliskoj budućnosti pronađu političko rešenje kako da se naši, ali i bosanski građani kreću bez viza", kazao je šef kosovske diplomatije.

On je podsjetio da građani Kosova u Srbiju, Albaniju i Crnu Goru mogu da putuju samo sa ličnom kartom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak