Hoće li preživjeti Hamdija Lipovača?

Radiosarajevo.ba
Hoće li preživjeti Hamdija Lipovača?

Nisam htio da postavljam rođake
SDP-ovaca i zato sam smijenjen, a ovo će im se obiti o glavu na (predstojećim i lokalnim) izborima u oktobru. Poručio je ovo Hamdija Lipovača, donedavna unsko-sanska perjanica ove stranke, nakon što je 22. februara njemu i ostatku stranačkog kantonalnog odbora, nakon burne rasprave tokom Izvještajne konvencije stranke u Cazinu, izglasano nepovjerenje.

Lipovača tada nije ni dočekao glasanje kojim će biti smijenjen – sa 63 glasa za i 34 protiv, sjednicu je ljutito napustio, a u medijima se spekuliralo kako su za sve odgovorni šefovi stranačkih organizacija u Cazinu i Bihaću, Ekrem Prošić zvani Maršal i Mahmut Alagić.

'SDA se pozicionira, a mi ništa'

Inače, zvanična verzija priče bila je „smjena demokratskom voljom većine zbog neprovođenja izbornih rezultata“, te upozorenje kako, zbog Lipovačinog oklijevanja da na pozicije imenuje stranački kadar, SDA namješta ljude na 'najjače položaje'.

No, SDP u ovom kantonu danas će dobiti novog lidera.

Naime, u Bihaću je za danas, za 17 sati, zakazano novo glasanje: izborna konferencija SDP-a USK, po nalogu Predsjedništva SDP. Predizborna interna kampanja stranke, prema pisanju Dnevnog avaza, u bihaćkoj Mjesnoj zajednici (MZ) Prekounje rezultirala je time da su se argumenti branili i šakama.

Prema zasad dostupnim informacijama, kandidati za predsjednika Odbora USK jesu Lipovača, Albin Muslić iz Bihaća, ali i Maršal Prošić iz Cazina, koji ima podršku udruženja Sove Krajine koje je na sebe preuzelo odgovornost za februarsko rušenje Lipovače; valja napomenuti da onaj ko večeras dobije izbore, ne samo da će postati predsjednik KO, već i premijer Unsko-sanskog kantona.

Također, Lipovača nije pojašnjavao da li ova kandidatura znači da je danas, nepunih mjesec dana nakon smjene, spreman zapošljavati one s podobnim rodbinskim vezama.

USK se sastoji od osam općina: Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most i Velika Kladuša, a Lipovača, nezvanično, ima podršku u B. Krupi, B. Petrovcu, Ključu i Velikoj Kladuši, te od mlađeg kadra u Sanskom Mostu.

Cazin za Maršala

Situacija u dvije najjače opštine USK je takva da će cazinski glasovi (očekivano) otići za Maršala, Bihać je, navodno, i prošli put glasao za Lipovačinu smjenu, a načelnik ovog grada, koji uživa njegovu nemalu podršku, jeste Albin Muslić, također jedan od kandidata.

Muslić i Lipovača nekad su bili politički prisne figure, no tokom vremena, a prema spekulacijama, Lipovača je zamjerio kolegi koji mu ne dopušta upravljanje gradom. Priča bihaćkih kuloara je i da je upravo Lipovača odgovoran za Muslićevo političko lansiranje.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak