Hoće li nas sunce obasjat' 1.7.2010?

Radiosarajevo.ba
Hoće li nas sunce obasjat' 1.7.2010?

Foto: Getty

Na ministarskom Forumu organiziranom u Bruxellesu na temu pravosuđa i unutrašnjih poslova EU i Zapadnog Balkana, između ostalog bilo je riječi i o procesima eurointegracija i vizne liberalizacije zemalja regije.

Pomoćnik ministra sigurnosti BIH, zadužen za evrointegracije, Samir Rizvo, za Deutsche Welle je izjavio da nedavno usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta zvuči ohrabrujuće, ukoliko se ostvari sve što je Rezolucijom i predviđeno. Njome se poziva Evropska komisija da, čim proceni da je BiH ispunila potrebne zahtjeve, izađe sa prijedlogom za ukidanje viznog režima i za ovu zemlju, dok se evropske institucije obavezuju da će ovakav prijedlog procesuirati po hitnom postupku:

„BiH je pri kraju ispunjavanja uslova iz Mape puta. U boljoj smo situaciji nego što su to bile Srbija i Crna Gora kada je predloženo ukidanje viza za njih. Za nas je sada jedino važno pitanje vremena kada će se sprovesti briselske procedure, kako bi odluka o ukidalju viza stupila na snagu.“

Ispunjena većina uslova iz Mape puta


Izvjestilac Evropskog prarlamenta za viznu liberalizaciju, Tanja Fajon, izjavila je da bi, ukoliko svi završe svoj posao na vreme, bilo realno da se BiH do jula sljedeće godine nađe na tzv „bijelom šengenu“.

Rizvo kaže da se nada da će briselske institucije biti te koje će uspeti u tom roku da obave sve procedure potrebne za stavljanje BiH na bezvizni režim:

„To zavisi od njih. Mislim da mi to možemo sustići i da je predviđeni rok za BiH da dobije bezvizni režim 1.07.2010. realan,“
kaže Rizvo.

U BiH je prema njegovim rečima ostalo još da donese dva zakona, koja su već u skupštinskoj proceduri. U pitanju su izmene i dopune krivičnog zakona i zakon o uspostavljanju tela za borbu protiv korupcije.

Jedinstvo po pitanju vizne liberalizacije

Samir Rizvo, koji se istovremno nalazi i na čelu pregovaračkog tima BiH za viznu liberalizaciju ističe da su na putu BiH ka bezviznom režimu, najteže stvari bile one koje su se odnosile na političe odluke. On za Dojče vele kaže da BiH nije toliko „jednostavna i efikasna“ kao druge zemlje u regionu. Upravo se zato, prema njegovim rečima, zakoni i strateške odluke u BiH donose teže i sporije, a to je bila i najveća kočnica BiH da ranije završi svoje obaveze u pogledu vizne liberalizacije:

„Ali zahvaljujući tome što je pitanje ukidanja viza za građane BiH jedan od prioriteta zemlje, i tome što sve političke stranke imaju jedinstven pristup tom pitanju, u zadnje vreme došlo je do velikog napretka i stvari koje su zavisile od političke volje su riješene.“

Ustavne promjene nepohodne za ubrzanje eurointegracija?

Evropski zvaničnici stalno podsjećaju da je upravo politička volja i unutrašnji konsenzus neophodan kako bi BiH napredovala na svom putu daljih eurointegracija. Posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kada se očekivao snažan iskorak zemlje unapred, došlo je do zastoja, i to najviše zbog političkih razoga, neuređenosti BiH i ustavne strukture, izjavo je za Deutsche Welle Bariša Čolak, ministar pravde BiH. On se nada da će se u narednom periodu pokazati mnogo više interesa kako bi BiH bolje funkcionisala nego do sad.

„Ušli smo u fazu novih, mogućih ustavnih promena. Videćemo kakav će ishod toga biti. Mislim da će BiH biti potreban jedna odlučan iskorak, pre svega u ustavnoj reformi. Bez toga će biti teško pratiti jednu očekivanu, realnu dinamiku na evrointegracionom putu", kaže ministar Čolak.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak