Hoće li fašističke organizacije i simboli biti zabranjeni?

Radiosarajevo.ba
Hoće li fašističke organizacije i simboli biti zabranjeni?


Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe fašističkih simbola u BiH, koji će biti upućen Parlamentu BiH na usvajanje.

Trenutno nema krivičnih sankcija

Utvrđivanjem ovog prijedloga zakona, BiH je ispunila međunarodnu obavezu i osigurala praktične mjere za suzbijanje širenja nacionalne, rasne ili vjerske netrpeljivosti, čime je uspostavljen dobar mehanizam za daljnji razvoj demokratskih vrijednosti u bh. društvu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prenosi Fena.

U saopćenju se navodi da je razlog za donošenje ovog zakona i što postojeći sistem krivičnih sankcija u BiH nije na adekvatan način regulirao pitanja koja se odnose na osiguravanje odgovarajućih pravnih propisa kojim se „direktno zabranjuje djelovanje organizacija i pojedinaca, simbola i ostalih obilježja kojim se podstiče na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju“.

Ustaše, četnici i Handžar divizija

"Pod fašističkom organizacijom obično podrazumijevamo one grupe čiji je cilj uspostavljanje režima s fašističkom ideologijom na štetu demokratskih institucija. Ovaj zakon obuhvata grupe koje promoviraju takvu ideologiju, a koje su neustavne. Međutim, sve fašističke partije koje su historijski postojale u BiH odnosile su se isključivo na nacionalnu pripadnost i karakterizirala ih je izražena rasistička ideologija prema onima koji nisu članovi te nacionalne zajednice", navodi se u saopćenju.

Prijedlogom zakona s ciljem sprečavanja i podsticanja nacionalne, vjerske, rasne mržnje i nasilja među građanima definirane su fašističke i neofašističke organizacije, te „četničke organizacije“, „ustaške organizacije“ i „organizacije koje se oslanjaju na tradiciju Handžar divizije“ kojima se zabranjuje rad.

Fašistički simboli koji prikazuju počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, također, se zabranjuju ovim zakonom. Radi suzbijanja vršenja ovih diskriminatorskih djela, zakonom su predviđene kazne od 5.000 do 100.000 KM.

Vijeće ministara predlaže, a Parlament ne usvaja

Zakonska zabrana i kažnjavanje fašističkih organizacija na dnevnom je redu Parlamenta BiH nekoliko proteklih mjeseci. Predlagač je Denis Bećirović iz SDP-a, a najviše sporenja među parlamentarcima nastaje oko toga kako utvrditi koja je organizacija fašistička a koja ne, što je prevashodno stav zastupnika iz RS-a.

Tako je Slavko Jovičić Slavuj iz SNSD-a tražio u jednoj raspravi da se i selefije/vehabije tretiraju kao fašisti isto kao što se i četnički ravnogorski pokret tretira kao fašistički.

Usvajanje prijedloga zakona na nivou Vijeća ministara svakako je pozitivan signal, ali sudeći po odnosu snaga u Parlamentu, teško da će doći do njegovog skorijeg usvajanja.

Ako se tome pridoda i činjenica da je Parlament BiH u protekle tri godine, prema podacima CCI-a, usvojio samo 10 posto zakona koje pripremi i ponudi Vijeće ministara, onda je za očekivati dugotrajnu i mukotrpnu raspravu o ovom prijedlogu zakona.

Državni parlament raspravljao o kažnjavanju fašističkih organizacija
"Glas antifašista" još se čuje
Neonacisti u Bosni i Hercegovini
Bećirević optužuje Kalabića da brani Dražu Mihajlovića

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak