Hitrim koracima ka evroatlantskim integracijama

Radiosarajevo.ba
Hitrim koracima ka evroatlantskim integracijama

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nigel Casey ponovio je stav svoje zemlje, koji zastupaju i drugi međunarodni zvaničnici, da se nastavlja podrška procesu evroatlantskih integracija BiH, ali da je na domaćim političarima da ubrzaju taj put, prenosi Fena.

"Vrata Evropske unije ostaju otvorena za BiH i ona će se kretati onoliko brzo koliko su domaći partneri spremni za to", rekao je Casey u izjavi novinarima u Banjoj Luci uz očekivanje da će biti "oživljeno" kretanje BiH ka EU, budući da su okončani i lokalni izbori.

Naglasio je da su domaći političari odgovorni za kretanje BiH ka Evropi, posebno u kontekstu da su njeni susjedi uspješni u tom poslu, jer Hrvatska ulazi u uniju, a i Srbija i Crna Gora se također kreću ka zajednici evropskih država.

"Stoga je i još važnije da BiH napravi te vrlo hitne korake", naglasio je ambasador Casey.  

On je ponovio i stav da je nezavisno pravosuđe i poštivanje vladavine prava fundament za svaku demokratsku zemlju, odbijajući da komentira najave mogućih promjena u izboru sudija i tužilaca u BiH, jer se o tome još ne znaju detalji.

"EU će se detaljno zainteresirati za ovo pitanje i o njemu će se razgovarati u strukturalnom dijalogu", dodao je ambasador Casey.

Britanski ambasador organizirao je prijem za predstavnike institucija RS-a, predstavnike nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija sa sjedištem u tom bh. entitetu, te predstavnike medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak