'Hitno usvojiti Zakon o zabrani fašističkih organizacija'

Radiosarajevo.ba
'Hitno usvojiti Zakon o zabrani fašističkih organizacija'


Forum Mladih SDP-a BiH čestitao je svim građanima Bosne i Hercegovine Dan pobjede nad fašizmom, dan kada je prije 68 godina poražen fašizam, ali i, kako kažu, dan koji nas podsjeća na milione ljudi koji su poginuli u borbi koja i danas traje.

Iz Foruma tvrde da je danas, kada je Bosna i Hercegovina faktički podijeljena zemlja, kada se u njoj stvara jedan izuzetno komplikovan i nedorečen politički sistem, kada bujaju međunacionalni nesporazumi i uzajamna optuživanja i kada je ukupan sistem u blokadi, stvorena povoljna klima za razvoj bolesti koja je poražena prije 68 godina

Ističu da su upravo zbog toga poslanici SDP-a više puta u Parlamentu BiH predlagali Zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija kojim bi bilo spriječeno i kažnjeno poticanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i nasilja među narodima i građanima Bosne i Hercegovine i kojim bi bio onemogućen bilo koji oblik djelovanja i registrovanja fašističkih i neofašističkih organizacija, kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola.

"Ideju SDP-a, nažalost, mnogi poslanici nisu podržali. Ovim putem Forum mladih SDP BiH traži hitno usvajanje Zakona o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija koji će stvoriti pravni okvir za krivično gonjenje ovakvih organizacija i poslati jasnu poruku da je Bosna i Hercegovina država u čijim su temeljima duboko ukorijenjene tekovine antifašističke borbe - saopćeno je iz Centra za informisanje Foruma mladih SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak