Hitno riješiti pitanje zaštite majčinstva

Radiosarajevo.ba
Hitno riješiti pitanje zaštite majčinstva

Povodom 13. maja, Međunarodnog dana majki, Udruženje Vesta iz Tuzle podsjetilo je na potrebu hitnog normativnog uređivanja pitanja zaštite majčinstva i jednakog tretmana za sve stanovnice naše zemlje. Stalni pad nataliteta koji se bilježi u našoj zemlji ponajprije govori o potrebi boljih prava i sigurnosti koje institucije BiH moraju osigurati za trudnice i porodilje.

"Prije svega, institucije BiH na svim nivoima vlasti trebaju prepoznati oblast zaštite majčinstva, porodice i djece kao oblast od prioritetnog značaja, te rješenje trenutnog diskriminirajućeg stanja uvrstiti kao jedan od prioriteta u svoje planove i programe rada", upozoravaju iz Udruženja.

Prema preporukama više od 200 predstavnika institucija, organizacija i pojedinaca uključenih u proces javnih konsultacija o ostvarivanju prava majki porodilja održanih u cijeloj BiH, potrebno je poduzeti konkretne korake u pravcu sistemskog rješavanja tog pitanja kao i unapređenje postojeće zakonske regulative da bi se što bolje poboljšao položaj majki porodilja u BiH.

Ovo udruženje podsjetilo je da je isplata naknada za majke porodilje u BiH neujednačena, a da se u nekim dijelovima naše zemlje ni ne realizira, što znači pravnu nesigurnost i diskriminaciju žena.

"Posebno složena situacija je u Federaciji BiH gdje nadležnost dijele entitet i kantoni na način da se na entitetskom nivou utvrđuje zakonski okvir, a kantoni su nadležni za implementaciju i isplatu porodiljskih naknada. Problem predstavlja to što kantonalni zakoni nisu međusobno usklađeni. U nekim kantonima nisu uopće doneseni, a u nekim su na snazi privremene odluke kojima je regulirano pitanje isplate porodiljskih naknada", navode iz Udruženja Vesta.

Udruženje Vesta iz Tuzle u partnerstvu s Udruženim ženama Banja Luka realizira aktivnosti na unapređenju položaja majki porodilja u BiH u okviru projekta "Rodno odgovorno budžetiranje kao dio reformskih promjena na putu evropskih integracija i osnova za jačanje prava žena u BiH", uz finansijsku podršku Evropske unije i UN Women.

Dan majki se svake godine obilježava širom svijeta, a pada na drugu nedjelju u maju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak