Hitno formirati Vijeće ministara

Radiosarajevo.ba
Hitno formirati Vijeće ministara

Lideri u Bosni i Hercegovini moraju neodložno naći zajednički jezik i formirati Vijeće ministara ne kao cilj po sebi, već kao sredstvo koje će voditi ka onome što je BiH zaista potrebno - vlada na državnom nivou koja će biti u stanju koordinirati i provoditi reforme u okviru evropskih integracija, izjavio je potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta (EP) za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin nakon sastanka delegacija EP-a i Parlamentarne skupštine BiH. 

Između ostalog, potrebno je imati tijelo na državnom nivou koje će imati kapaciteta da se s uspjehom bavi pitanjem poljoprivrede, koje je jedno od ključnih poglavlja tokom pregovora o članstvu u EU, dodao je. 

"Nažalost, zbog protivljenja političara iz Republike Srpske ova odredba nije usvojena u zaključcima sjednice 13. inter-parlamentarnog sastanka", naveo je Kacin u saopćenju. 

Pozdravio je, međutim, usvajanje njegovog amandmana na zajedničku izjavu sa sastanka kojim se obje entitetske vlade u BiH pozivaju na održavanje zajedničke sjednice kako bi se unaprijedila njihova koordinacija u provođenju reformi u okviru evropskih integracija. 

"Bosanskohercegovački lideri se moraju probuditi i uraditi nešto za svoju posrnulu ekonomiju s poražavajuće visokim brojem nezaposlenih. Kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana ekonomski napredak nije moguć bez uspjeha u evropskim integracijama. Osposobljavanje državnih institucija BiH je u najboljem interesu svih građana iz svih nacionalnih grupa", zaključio je Kacin u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak