Hitan apel iz Zavoda za transfuzijsku medicinu: Zalihe krvi u Sarajevu su na minimumu!

2
F. V.

Iz Zavoda za transfucijsku medicinu Fedederacije Bosne i Hercegovine uputili su hitan i dramatičan apel javnosti pozivajući darivatelje na odziv, jer su zalihe krvi u Sarajevu na minimumu!

Poseban apel je upućen darivateljima nekih krvnih grupa.

"Molimo darivaoce krvi O- i A+ krvne grupe da se jave u Zavod za transfuzijsku medicinu i daruju krvi. Zbog velike potrebe pacijenata za O- i A+ krvnom grupom zalihe su na minimumu! Sve informacije možete dobiti na 033 567 302 033 567 334", navedeno je na Facebook stranci Zavoda za transfucijsku medicinu Fedehuseiracije Bosne i Hercegovine. 

Pune ulice u centru Sarajeva: Proljetne temperature izmamile građane, ali uskoro dolazi promjena

Darivanje krvi je jedna zaod najhumanijih redovnih praksi koju građani širom svijeta mogu provoditi veći dio svog života. 

Sve zdrave osobe između 18 i 65 godina mogu biti dobrovoljni davaoci. Na hiljade ljudi u našoj zemlji obavlja redovno ovu humanu misiju - žene to mogu svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri. Krv se ne može umjetno proizvesti i jedini način njenog prikupljanja je putem dobrovoljnih donatora. 

Statistika kaže da će jedna od deset osoba trebati transfuziju krvi makar jednom u životu.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Darivanje krvi, korak po korak

Budući je mjesec svetog muslimanskog mjeseca ramazana u toku, mnogi su moguće pred dilemom da li darivanje kvari post. Kako smo se uvjerili prilikom posjete Zavodu, postači se redovno odazivaju pozivima Zavoda.

Prenosimo stav fetva-i emina Islamske zajednice i aktuelnog zamjenika reisu-l-uleme, dr. Enesa ef. Ljevakovića, iz 2013. godine, a u kojem se navodi:

"Opći je princip da post kvari ono što ulazi, a ne ono što izlazi iz tijela. Kod dobrovoljnog davanja krvi krv izlazi iz tijela, pa prema tome ne kvari post analogno hidžami - puštanju krvi. U vjerodostojnom hadisu se navodi da je Vjerovjesnik a.s. puštao krv (vršio hidžamu) tokom posta. (Zabilježio ga je Buhari)".

U hutbi povodom 14. juna, Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u junu 2011. hatibi na džuma namazu su ukazali na značaj dobrovoljnog darivanja krvi i pomoći onima koji su u nevolji ili oslonjeni na tuđu pomoć, te dobrovoljnom darivanju krvi kao djelu dobročinstva i potvrdi vjerovanja.

"Ako bi svaki peti čovjek, samo na prostoru Sarajeva jednom godišnje darovao krv, to bi bilo oko 100.000 doza, a Zavod za transfuziologiju obilazeći Bosnu i Hercegovinu, uzduž i poprijeko, za godinu dana prikupi, tek između 12 i 13 hiljada doza.

Nisu li ovo poražavajući podaci koji govore o nama ili pak činjenica da se procenat dobrovoljnih davalaca krvi u našoj domovini kreće oko 2%, a da bi uvećanje za samo jedan procenat, na  nivou Bosne i Hercegovine, značilo novih 40.000 davalaca. Treba li neko, doista, da nam kao đacima prvacima, objasni da dobrovoljno davalaštvo treba biti sastavnim dijelom opšte kulture svakog čovjeka", naveo je tada u Gazi Husrev-begovoj džamiji hafiz Mensur ef. Malkić.

Jedan od redovnih darivatelja krvi je i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak