Historijska odluka za porodice nestalih u BiH

Radiosarajevo.ba
Historijska odluka za porodice nestalih u BiH

Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija (HRC UN) donio je prvu međunarodnu odluku protiv Bosne i Hercegovine zbog toga što nije osigurala pronalazak pet nestalih osoba na području Vogošće. Osobe su nestale tokom 1992., nakon što su bile podvrgnute mučenju i prisilnom radu u vogošćanskom logoru “Planjina kuća”.

U ime porodica nestalih, TRIAL (Švicarska asocijacija protiv nekažnjivosti) podnijela je 2009. slučaj Komitetu za ljudska prava UN-a. Poslije četiri godine, donesena je odluka protiv BiH.

“Ovom odlukom HRC nalaže BiH da osigura pravdu i odštetu za žrtve, utvrdi mjesto i činjenice nestanka, te da počinitelje stavi pred lice pravde do 2015. godine”, kazala jeLejla Mamut, TRIAL-ova koordinatorica za ljudska prava u BiH, javlja BIRN – Justice Report.

Od nadležnih ministarstava se traži da ukine obavezu za porodice nestalih da svoje članove proglašavaju mrtvima kako bi ostvarili socijalne naknade. Također, prema odluci, istrage o prisilnim nestancima moraju biti dostupne porodicama. “BiH ima 180 dana da izvijesti Komitet o mjerama koje je poduzela. Država ne može biti sankcionisana za nesprovođenje međunarodnih odluka, ali će nadzor vršiti specijalni izvjestitelj HRC-a.”

Odluka Komiteta za ljudska prava UN-a će biti prevedena na maternje jezike i dostavljena Institutu za nestale osobe (INO) u BiH, Tužilaštvu BiH, te nižim tužilaštvima, ministarstvima i drugim institucijama.

Fikret Prutina, Huso i Nedžad Zlatarac, Safet Kozica i Salih Čekić posljednji su put viđeni 16. juna 1992. u “Planjinoj kući”. Njihove porodice dočekale su ovu odluku sa tugom, ali i radošću.

“Tuga je čekati da, pored naših vlasti, odluke donosi Strazbur. Majke koje su izgubile djecu i mi koji smo izgubili najmilije, očekujemo da se ovaj proces traganja ubrza”, kazala je Ema Čekić, predsjednica Udruženja porodica nestalih osoba iz Vogošće.

Ona očekuje kako će odgovorni za počinjene ratne zločine odgovarati za svoja djela. “Ova odluka je velika pravda za nas.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak