HERA otvoreno prijeti SDP-u i HSP-u

Radiosarajevo.ba
HERA otvoreno prijeti SDP-u i HSP-u

U Bosni i Hercegovini se nedavno pojavila nova organizacija, koja se, čini se, neće libiti nasilnih metoda u cilju Organizacija se zove Hercegovačka republikanska armija (skraćeno HERA), bori se za prava hrvatskog naroda u BiH, a poziva se, vjerovali ili ne, na tekovine ZAVNOBiH-a. U proglasu koji se danas pojavio na internetu, pripadnici HERA- su "nakon kraćeg vrijećanja s drugovima borcima"donijeli 13 zaključaka.

SDP se optužuje da je udružen s "izdajnicima" iz ustaškog HSP-a želi skrojiti vlast protivnu volji jednog od tri naroda BiH, što je, smatraju u HERA-i, protivno duhu ZAVNOBIH-a. HERA će,prema tome, svaku vladu koja bude formirana na taj način smatrati ne samo antihrvatskom, već antibosanskom i antihercegovačkom.

U proglas dalje stoji da se HERA bori protiv fašizma i "ustašoidnih janjičara", te da se bori za "civilizacijsko pravo jednog naroda na potpunu suverenost. "Svojom borbom mi branimo univerzalne svjetske tekovine i stojimo na braniku antifašizma. Branimo pravo koje se ne moli. Jer pravo se ne moli. Pravo se uzima!", pišu članovi HERA-e.

Zanimljivo je da se članovi HERA-e, smatraju radikalnom lijevičarskom organizacijom. 

"Borba HERE nije borba samo za slobodu hrvatskog naroda niti nju smije voditi hrvatska buržoazija. Ona je proleterska borba koja proizlazi iz naroda i hrvatskog proleterijata. Trenutne političke vođe u Hrvata mogu se smjeniti i zamjeniti ali ideja slobode i prava na suverenost je ideja u narodu, proleterska ideja koja je nesmjenjiva i ostaje trajna.", stoji u proglasu.

HERA prijeti i sadašnjim hrvatskim liderima:

"Svim hrvatskim političarima koji eventualno ovu političku krizu budu pokušali iskoristiti za privatizaciju i ono malo nacionalnog blaga koje je preostalo u hrvatskim rukama upućujemo najoštrije prijetnje da ni u ludilu to ne pokušavaju. Liberalni kapitalizam i fašizam idu jedno s drugim ruku pod ruku i svaki pokušaj prebacivanja hrvatskih strateških tvrtki u ruke strane buržoazije smatrat ćemo jednakim činom izdaje."

Pa ipak, za razliku od Lagumdžije, Jurišića i Lijanovića, koji se optužuju da kontroliranim haosom žele stvoriti preduslove za pljačku nacionalnog blaga Bosne i Hercegovine, trenutni hrvatski lideri nisu ni na jednom mjestu imenovani, niti brutalno vrijeđani kao Fra Petar Jeleč (nazvan "Pederko) ili Ivo Marković, koji su nazvani "ridikulima", koji ponajbolje pomažu homogenizaciji hrvatskog naroda u BiH.

S druge strane, HERA otvoreno najvljuje odmazdu protiv SDP- i njegovih koalicionih partnera:

"Ukoliko SDP i ustašoidi iz HSP-a budu ustrajni u svom fašizmu i političkom terorizmu HERA će odgovoriti  takvim mjerama da će nakon njih proklinjati dan kada su se počeli baviti politikom. Niti jedan ustašoid HSP-a niti SDP-a neće biti zaštićen u BiH niti će hodati sigurno. Svaki njihv potez bit će praćen i neće biti mirni niti na jednom pedlju teritorija pod kontrolom HERE. Na teror i fašizam znat ćemo odgovoriti!"


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak