Helikopter OSBiH i jutros gasi požare oko Jablanice

Radiosarajevo.ba
Helikopter OSBiH i jutros gasi požare oko Jablanice

Stanje na požarištima oko Jablanice jutros je stabilno, bez pomjeranja požarne linije. Na požarištu u Donjoj Jablanici djeluje helikopter Oružanih snaga BiH.

Djelovanje helikoptera daje najveći učinak u ranim jutarnjim satima kada se zbog nižih temperatura tokom noći požar ne uspije razviti, a u toku dana situacija se na požarištima pogoršava zbog rasta temperatura i vjetra koji dodatno raspiruje vatru.  

Jučer su na požarištima djelovali helikopteri Oružanih snaga BiH u jutarnjim i večernjim satima, javila je novinska agencija ONASA.

Na gornjem kraju požarišta u Donjoj Jablanici jedan krak se nastavio širiti prema vrhu brda u pravcu Plase, a to je najistureniji dio požarišta.

Na požarištu u predjelu Draganjske planine helikopter je uspješno djelovao, čime se još jednom zaustavilo buktanje požara prema Rečicama i konjičkoj općini. 

Na ovom požarištu još uvijek ima debelih stabala koja intenzivno gore, te mogu svojim koturanjem niz litice strmog terena dovesti do nastanka novih požarnih tački. Radi se o nepristupačnom terenu pod visokim nagibom na kojem je moguće jedino dejstvo iz vazduha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak