Hećo: Igman je simbol odbrane Sarajeva i cijele BiH

Radiosarajevo.ba
Hećo: Igman je simbol odbrane Sarajeva i cijele BiH

Manifestacija 'Odbrana BiH - Igman 2013.' bit će održana 8. i 9. augusta.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo i dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Faid Hećo je na konferenciji za novinare kazao da 'Odbrana BiH- Igman 2013.' ove godine nosi moto 'Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti'.

"Početak ove manifestacije je bio 28. februara u Narodnom pozorištu kada je održana svečana akademija, a završit će se 25. novembra na Dan državnosti, kada će biti  objavljen zbornik radova sa okruglog stola", kazao je ministar Hećo.

Ovom manifestacijom se čuva i njeguje sjećanje na ponosne i hrabre dane odbrane grada Sarajeva i države BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Na mezarju Kovači će 8. augusta biti upriličeno odavanje počasti svim šehidima i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, potom memorijalni pohod mladih na putu života, a navečer će u ratnoj džamiji na Igmanu biti održan mevlud i zikr.

Dan kasnije, 9. augusta, na Velikom polju na Igmanu će biti održan prigodan vjerski, vojni, kulturno-umjetnički kao i sportski program.

Ministar Hećo je najavio da će 19. septembra na Igmanu biti odana počast stranim vojnicima i diplomatama koji su poginuli na planini Igman.

"Cilj ovogodišnje manifestacije je evociranje uspomena i sjećanje na sudbonosne dane odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države BiH. Želja nam je da sačuvamo od zaborava trajne vrijednosti odbrane nezavisne BiH u čije su temelje ugrađeni brojni životi boraca Armije Republike BiH", kazao je ministar Hećo.

Oni su, dodao je, svoje živote dali za bolje sutra, 'da danas uživamo u ovoj slobodi'.

"Igman predstavlja simbol odbrane Sarajeva i cijele države BiH" - kazao je ministar Hećo.

Generalni sekretar manifestacije Suad Zijadić je, govoreći o organiziranom prijevozu posjetitelja manifestacije, kazao da su za prijevoz izvan Kantona Sarajevo, iz drugih kantona, zaduženi ministri za boračka pitanja tih kantona, odnosno direktori direkcija tamo gdje nisu ministarstva.

"Oni su u obavezi da organiziraju prijevoz izvan Kantona Sarajevo. Kada je u pitanju prijevoz u Kantonu Sarajevo, vozila JKP GRAS će prevoziti sa istih polaznih mjesta sa kojih su to radili i prethodnih godina", kazao je Zijadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak