HDZ BiH: Inzko obmanjuje javnost

Radiosarajevo.ba
HDZ BiH: Inzko obmanjuje javnost


U povodu izjave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka na svom službenog boravka u Briselu , HDZ BiH tvrdi da oni nisu kršili odredbe zakona o rokovima za formiranje vlasti.

"HDZ BiH odbacuje navode visokog predstavnika u BiH te ističe, kada su u pitanju rokovi predviđeni Ustavom za sazivanje konstituirajućih sjednica zakonodavne vlasti u BiH i Federaciji BiH, ti rokovi su prekršeni od svih razina vlasti - od županije do države - što je posljedica ovakvog ustavnog uređenja u kojemu HDZ BiH ni na kakav način nije sudjelovao niti može preuzeti odgovornost“, stoji u saopštenju.

Iz Čovićeve stranke poručuju da je sadašnje ustavno uređenje BiH nametnuto od strane međunarodne zajednice, ali i da se cijeli izborni proces provodi po izbornom zakonu kojeg je donio visoki predstavnik.

„Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH državni je organ utemeljen sukladno Izbornom zakonu BiH i, kao takvo, jedino je nadležno za organiziranje, provedbu, potvrđivanje i objavu izbornih rezultata. To povjerenstvo nije zakonodavno tijelo da propisuje rokove. Ono je tijelo koje provodi zakon i koje je u potpunosti i dosljedno, u ovakvoj situaciji, donosilo odluke temeljene na Izbornom zakonu BiH“, stoji u saopštenju.

HDZ dalje ističe kako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, pozivajući se kako će Ustavni sud donijeti konačnu odluku o zakonitosti, radi politički pritisak na Ustavni sud, zaboravljajući na Ustav Federacije BiH po kojem Ustavni sud Federacije BiH cijeni ustavnost zakona i propisa, a ne odluka koje su pojedinačni akti, a čiju zakonitost jedino cijeni i ispituje CIK BiH sukladno Izbornom zakonu BiH.

„Ove neutemeljene i neodgovorne izjave Valentina Inzka, sa stanovišta ustavnosti i zakonitosti, a time i dovođenja u pitanje funkcioniranja pravne države i političkog sustava, imaju za cilj opravdati svoje politički štetne odluke, te obmanuti javnost“, poručuju iz HDZ-a.

„Imajući u vidu dosadašnja stajališta i poteze visokog predstavnika u BiH, HDZBiH stranka je koja je bila i ostaje kooperativna i opredijeljena za europsku BiH, u kojoj će se poštovati ustav i zakoni, kao i institucije pravne države, te ističe svoja politička opredjeljenja za izgradnju BiH na načelu istinske ustavne jednakopravnosti naroda i građana koji u njoj žive", stoji u reagiranju HDZ-a BiH na izjave visokoga predstavnika u Briselu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak