HDZ 1990 traži da se PIC angažira oko promjene statuta Grada Mostara

Radiosarajevo.ba
HDZ 1990 traži da se PIC angažira oko promjene statuta Grada Mostara

Povjerenstvo HDZ-a 1990 za Grad Mostar obratilo se pismom Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u kojemu ga obavještava o problemima vezani uz provedbu lokalnih izbora u Gradu Mostaru i o načinu na koji bi se ti problemi mogli riješiti.


"Poštovani,

Želimo iskoristiti ovu prigodu kako bismo vas informirali o našim stajalištima koja se odnose na pojedine odredbe Statuta Grada Mostara koje, po našem mišljenju, predstavljaju zapreku u učinkovitoj implementaciji rezultata lokalnih izbora.

Naime, poznato je da je Statut Grada Mostara početkom 2004 nametnut od strane OHR-a. Hrvatski su predstavnici prije samog nametanja Statuta upozorile Ured visokog predstavnika u BiH na neke odredbe koje nisu u skladu s odredbama Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Također, i način izbora vijećnika za Gradsko vijeće u suprotnosti je s odredbama Izbornog zakona BiH .

Uvedene su i neke norme kojima se uspostavlja minimalna i maksimalna zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda, što se u određenim okolnostima može smatrati opravdanim, ali se ne može razumjeti zašto takve odredbe nisu sastavnim dijelom statuta ili izbornih pravila ostalih jedinica lokalne samouprave u BiH, nego se isključivo odnose na Mostar.

Smatramo kako problemi koji su nastali u procesu izbora gradonačelnika najbolje dokazuju potrebu za korekcijama pojedinih odredbi Statuta. Predlažemo Vijeću za implementaciju mira da obveže OHR-a da pristupi ocijeni opravdanosti pojedinih odredbi u Statutu Grada Mostara te da otvori proces usuglašavanja odredbi Statuta s Izbornim zakonom BiH i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Imajući u vidu da je Statut nametnut od strane OHR-a, smatramo kako angažman Viskog predstavnika u ovom procesu može biti od velike pomoći", stoji u pismu HDZ-a 1990 Upravnome odboru Vijeća za provedbu mira.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak