Haški tribunal o zahtjevu Vojislava Šešelja

Radiosarajevo.ba
Haški tribunal o zahtjevu Vojislava Šešelja

Haški tribunal objavio je zahtjev lidera SRS Vojislava Šešelja za izuzeće danskog sudije Frederika Harhoffa zbog toga što „nije nepristrasan i neutralan“.

Sudija Harhoff je član raspravnog vijeća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Izricanje presude zakazano je za 30. oktobar. U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je objavljena optužnica protiv njega.

Protest sudije iz Haaga zbog nepravednih presuda

Zahtjev za izuzeće Šešelj je utemeljio na Harhoffovom pismu javnosti u kojem je sugerisao da su nedavne oslobađajuće presude Tribunala plod politički motivisanog pritiska predsjednika suda Theodora Merona na kolege, a za račun SAD i Izraela.

O Šešeljevom zahtjevu za izuzeće Harhoffa, odlučivaće predsjednik Meron.

Harhoffove primjedbe ticale su se oslobađajućih presuda hrvatskom generalu Antu Gotovini, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću i nekadašnjem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću.

Kao dokaz Harhoffove pristrasnosti, Šešelj navodi da on "pravi veštačku simetriju između hrvatskih zločina i proterivanja 250.000 Srba", u vezi s presudom Gotovini, i "legitimnog pomaganja ugroženih sunarodnika na prostorima bivše SFRJ od... pojedinih delova vlasti u Beogradu", odnosno Perišića i Stanišića.

Šešelj Harhoffa također naziva „antisrpskim sudijom“ kao i „učesnikom u borbi za vlast unutar suda“ ocjenjujući da se on trebao obratiti Savjetu bezbjednosti UN, ako je "bio ogorčen neprihvatljivim i nemoralnim ponašanjem sudije Merona i kolega".

Šešelj tvrdi i da bi sudija Harhoff morao biti optužen za nepoštovanje suda, kao što je i on bio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak