Haški tribunal je dokaz protiv onih koji negiraju genocid

Radiosarajevo.ba
Haški tribunal je dokaz protiv onih koji negiraju genocid

Da je Srbija na vrijeme izručila Ratka Mladića, danas se ne bismo borili da ubrzamo suđenje i ne bismo skraćivali broj dokaznih slučajeva, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Dnevni avaz Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala.

Brammertz u svojevrsnoj ispovijesti govori i o naslijeđu Tribunala, potvrđujući da je taj sud  zauvijek dokumentirao, uprkos onima koji to negiraju, da je u BiH počinjen genocid. 

Govoreći o timu Mladićevih ljekara koji čine sve da ga održe u životu do planiranog okončana suđenja do 2014. godine, Brammertz je rekao da je sada Mladić u boljem zdravstvenom stanju nego kada je krajem maja prebačen iz Beograda u Hag.

Glavni tužilac kaže da još od službenog Beograda nije dobio sve tražene odgovore u vezi sa skrivanjem ratnih zločinaca, a upućuje i kritike na račun zvaničnog Sarajeva, jer se zaboravlja na slučaj odbjeglog osuđenika Radovana Stankovića.
 
Na pitanje novinara kako komentariše optužbe da 'ubrzava pravdu', Brammertz odgovara:

"Nikada nismo rekli da će slučajevi biti ubrzani. Kada je riječ o suđenju Karadžiću, sada smo ušli u posljednju fazu tužilačkog slučaja. Kao što znate, dokazi o genocidu u Srebrenici prezentirani su tokom suđenja i sve to, evo, traje neko vrijeme. Dakle, Tužilaštvo će završiti do marta ili aprila naredne godine, a to će biti kasnije nego što je inicijalno planirano."  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak