Haris Silajdžić: EU nam treba da iskoristimo resurse

Radiosarajevo.ba
Haris Silajdžić: EU nam treba da iskoristimo resurse

 

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) potrebno je Bosni i Hercegovini kako bi bolje iskoristila prirodne i druge resurse sa kojima raspolaže, rekao je u izjavi za agenciju Anadolija bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Silajdžić je na Univerzitetu Hasan Kalyoncu u Turskoj, gdje boravi kao gost profesor, kazao kako BiH što prije treba ući u Evropsku uniju (EU), navodeći kako bi na taj način zemlja mnogo bolje iskoristila svoju kvalificiranu radnu snagu i prirodna bogatstva.

Ekonomsko stanje u zemlji se popravlja. Posjedujemo dovoljne energetske resurse. Posjedujemo velika rudna bogatstva. Izvozimo električnu energiju. Posjedujemo još neke prirodne resurse ali isto tako imamo i ozbiljne političke probleme. U BiH je potrebno osigurati vladavinu prava. Kada uđemo u EU, onda možemo naše ljudske i prirodne potencijale mnogo bolje iskoristiti. Zato trebamo ući u EU”, kazao je Silajdžić.

Istakao je kako je temeljni problem Evropske unije (EU) to što građani te zajednice ne osjećaju međusobnu solidarnost: “Građani EU-a žele da ostvare svoje interese te tako spriječavaju ostale građane da iskoriste svoju priliku. Zato mi u BiH imamo međusobno potpomaganje. Ljudi pomažu jedni drugima.”

Napomenuo je da izvor ekonomske krize u EU nije siromaštvo nego nepravedno raspoređeni prihodi.

“Problem EU-a nisu krize i paketi pomoći nego je to pitanje koje ima humanu dimenziju", pojasnio je Silajdžić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak