Hammarberg: Neke zemlje ne poštuju sudske odluke

Radiosarajevo.ba
Hammarberg: Neke zemlje ne poštuju sudske odluke

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope Thomas Hammarberg upozorio je u ponedjeljak da se sudske odluke ne poštuju u potpunosti u nekoliko evropskih zemalja, među kojima je i BiH, te kako je to ozbiljan problem ljudskih prava i odbijanje prihvaćanja vladavine zakona.

Među zemljama sa takvim slučajevima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Rusija, Srbija i Ukrajina, navedeno je u saopćenju povjerenika Vijeća Evrope, prenijele su agencije.

"Izvršenje sudskih odluka u tim zemljama je često samo djelimično ili s velikim kašnjenjem, a ponekada i potpuno izostane", ocijenio je Hammarberg, ističući da bi zato vlasti morale poduzeti akciju.

Slučajevi kod kojih ne dođe do izvršenja sudske odluke često završe na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, naveo je povjerenik.

Hammarberg je istaknuo kako bi građani koji su svoje povjerenje dali pravosudnom sistemu trebalo da ostvare svoja prava ne samo na papiru već i u praksi.

On je naveo da se ovdje radi o pitanju kredibiliteta pravosudnog sistema i da nije dovoljno samo reformirati zakone ili povećati resurse sudova.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak