Halilagić: Interpol ništa ne zna

Radiosarajevo.ba
Halilagić: Interpol ništa ne zna

Povodom sinošnjeg hapšenja penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, u Beču, razgovarali smo sa sekretarom državnog Ministarstva pravde, Jusufom Halilagićem.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Halilagiću, potrebne su nam konkretne informacije oko strukture hapšenja generala Divjaka, zapravo o odnosu pravosuđa. Ako je Interpol povukao potjernicu, kako je moguće da je došlo do hapšenja?

Halilagić: Nažalost, do ovog trenutka nemamo nikakav pisani akt. Dakle, nismo sigurni za šta se gospodin Divjak tereti. Nismo sigurni radi li se uopšte o Dobrovoljačkoj, ako jeste imat ćemo sličnu proceduru kao u Engleskoj, s tim da smo, podsjećam, kada je u pitanju Ganić, odluku engleskog suda dobili u junu mjesecu. Ne znamo ni kada ni kako je izdata potjernica, no ono što mogu garantovati jeste da se ne radi o crvenoj potjernici, budući da se ona ne može izdati bez znanja države čiji je državljanin u pitanju.

Radiosarajevo.ba: Šta je onda urađeno?

Halilagić: Ono što smo još mi mogli uraditi jeste da ministar pravde Bariša Čolak uputi pismo ministrici pravde Austrije. Mislim da je to već urađeno, trebalo je pismo prevesti, to je trebalo uraditi diplomatskim putem, ali mi ćemo tu uraditi tako da dostavimo dokumentaciju faksom, ili, skenirano, mailom ministrici pravde Austrije, da nas obavijesti o svemu što ona zna o razlozima hapšenja gospodina Divjaka.

Arnaut već kontaktiran

Radiosarajevo.ba: U javnosti su se pojavile priče da ministarstvo nije uradilo svoj posao.

Halilagić:Vidite, Interpol ne zna ništa. Ne znaju ni kako je potjernica raspisana, ne zna ni naš ambasador. Maločas sam s njim razgovarao. Nije znao reći razloge. Mi, zvanično, nismo dobili nikakvu obavijest. Mi ne nastupamo po zahtjevima privatnih osoba, mi nastupamo po zahtjevima pravosudnih organa. Sada se pojavljuju tvrdnje u javnosti da Ministarstvo pravde nešto nije uradilo.

Ne možemo mi ništa po zahtjevu za pojedinca uraditi. Ja bih lično to uradio, ali što se tiče zakona, mi postupamo po zahtjevu pravosudnih organa. Mi ćemo morati dobiti obavijest o tome da li od ambasade, da li od nadležnih pravosudnih organa Austrije i čim dobijemo istog trenutka ćemo znati kako postupiti.

Imam već saznanja da se već stupilo u kontakt sa gospodinom Damirom Arnautom, koji je učestvovao u odbrani Ejupa Ganića. Ako se radi o Dobrovoljačkoj ulici ovo je identičan slučaj kao što je bio. Mi već imamo dosta dokumentacije i odmah ćemo znati šta bi to bilo korisno i podobno, odnosno šta bi bilo dobro da se uputi austrijskoj strani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak