Hadžiahmetović: Devalvacija KM je glupost

Radiosarajevo.ba
Hadžiahmetović: Devalvacija KM je glupost


Eventualna devalvacija konvertibilne marke bila bi glupost, smatra Azra Hadžiahmetović, profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

„Ne znam da li ti 'nazovi' ekonomisti to čine iz neznanja ili loših namjera. Ali jedini stub stabilnosti bosanskohercegovačke ekonomije jeste stabilnost KM, odnosno monetarna stabilnost. Ako bismo ušli u takvu sferu i možda kratkoročno imali neke koristi, to bi značilo dugoročnu neizvjesnost i opšte pogoršanje ekonomske situacije. Currency board je stabilni monetarni okvir kao pretpostavka da osigurate ukupnu ekonomsku stabilnost u fiskalnom sektoru, na tržištu rada, u realnom sektoru, ekonomiji, itd. Da li svi učesnici u BiH koriste taj stabilni okvir, to je drugo pitanje. Ja lično cijenim da bilo kakav zaokret u monetarnoj politici, odnosno u pravcu ukidanja currency boarda, ili eventualno ono što se moglo čuti u posljednje vrijeme od nekih “nazovi” ekonomskih eksperata, a mislim da je riječ o nizu gluposti, mogao bi nas dovesti u jedan dodatno nesigurni teren, gdje bismo mogli računati s ogromnom inflacijom, odnosno sa dodatnom ukupnom ekonomskom nestabilnošću. Treba se okrenuti izvoru pravih problema u bosanskohercegovačkoj ekonomiji, a ne dirati jedino što je stabilno i sigurno u BiH“, kazala je Hadžiahmetović u intervjuu za sedmičnik BH Dani.

Dodaje da je nemoguće izbjeći efekte nove svjetske finansijske krize, jer je se svaka kriza prelijeva iz jedne u drugu ekonomiju, a Bosna i Hercegovina, kao slabo razvijena zemlja, naročito je osjetljiva na sve globalne promjene.

„Nema nijedne promjene u svjetskoj ekonomiji koja se neće odraziti na bosanskohercegovačku ekonomiju. Tu ne treba imati bilo kakvih iluzija. Ovdje treba biti spreman da se adekvatno odgovori, čak se treba činiti nekoliko koraka unaprijed da nas negativni efekti ne bi dodatno koštali. Trebamo očekivati refleksije zbog promjena i u američkoj i u EU ekonomiji“, smatra profesorica Hadžiahmetović.

Govoreći o rastu švicarskog franka i visokim kamatnim stopama na kredite u komercijalnim bankama, Hadžiahmetović je kazala da nema smisla kriviti Centralnu banku BiH, jer ona nema ovlasti da vrši superviziju banaka.

„Teško da Centralna banka može podstaći dodatno nekim svojim potezima ekonomsku aktivnost u smislu snižavanja kamatnih stopa. Centralna banka BiH je u pravo vrijeme učinila pravi potez u smislu povećanja likvidnosti bankarskog sektora, koristeći se jedinim instrumentom koji joj stoji na raspolaganju, a to je snižavanje stope obaveznih rezervi. Ovlasti CB BiH u bankarskom sektoru su ograničene, ne toliko zbog valutnog aranžmana (currency boarda), nego generalno zbog njenih ovlasti, a CBBiH nema nadležnosti da vrši bankarsku superviziju“, kazala je Hadžiahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak