Haaški transkripti dostavljeni vlastima u BiH

Radiosarajevo.ba
Haaški transkripti dostavljeni vlastima u BiH

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju danas je dostavio približno 3.900 stranica transkripata urađenih na lokalnim jezicima vlastima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, saopćeno je iz MKSJ. 
 
Transkripti su dostavljeni u sklopu projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj da poboljša sposobnost pravosudnih sistema u regionu da vode kompleksna suđenja u predmetima za ratne zločine pomažući pri transferu znanja i materijala iz MKSJ-a pravnim stručnjacima u regionu. 
 
Očekuje se da će dostavljanje transkripata na lokalnim jezicima omogućiti pravnim stručnjacima u regionu da efikasnije pristupe svedočenjima datim u MKSJ i da ih koriste. 
 
Transkripti na lokalnim jezicima pripremaju se na osnovu audiozapisa sudskih pretresa u MKSJ. 
 
Do oktobra 2010. godine transkripti postupaka bili su dostupni samo na engleskom i francuskom, zvaničnim jezicima MKSJ.
 
Komentirajući ovaj aspekt projekta Pravda i ratni zločini u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije je rečeno da ovi transkripti predstavljaju dragocjenu olakšicu koja će ubrzati procese utvrđivanja pune odgovornosti za ratne zločine počinjene tokom devedesetih godina. 
 
- Svjesni smo da je izrada transkripata dugotrajan posao, stoga se Tužilaštvo za ratne zločine aktivno uključilo u prioretizaciju ove dokumentacije. Smatramo da je nastavak i proširenje ovog projekta jedan od ključnih elemenata postepenog prenošenja odgovornosti za procesuiranje ratnih zločina s međunarodnog na nacionalni nivo, kažu u ovom tužilaštvu. 
 
Otprilike 9.500 stranica transkripata na bosanskom, hrvatskom ili srpskom, od ukupno 34.000 koje su već izrađene u sklopu ovog projekta, već je dostupno u bazi podataka Međunarodnog suda.
 
Dodatni transkripti bit će postavljeni u ovu bazu podataka u narednim mjesecima s ciljem da se do kraja 2011.objavi predviđenih 60.000 stranica transkripata. 
 
Od pokretanja projekta Pravda i ratni zločini u julu 2010. godine, MKSJ je vlastima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini dostavio 12.900 stranica transkripata javnih pretresa na bosanskom, hrvatskom ili srpskom. Projekt Pravda i ratni zločini je regionalni projekt vrijedan četiri miliona eura, koji finansira Evropska unija, a provodi Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a (ODIHR), zajedno s MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih naroda za zločine i pravdu i misijama OSCE-a u regionu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak