Haag Simatovića privremeno pušta na slobodu

Radiosarajevo.ba
Haag Simatovića privremeno pušta na slobodu

Pretresno vijeće Haškog suda prihvatilo je zahtjev bivšeg pomoćnika načelnika Službe državne sigurnosti Franka Simatovića zvanog Frenki da ga privremeno puste na slobodu od 16. decembra do 5. januara, kada je i zimska pauza u radu Haškog suda, piše index.hr.

Srbija mora obnoviti svoje garancije koje se odnose na Simatovića do 16. prdecembra i osigurati poštovanje strogih pravila Haškog suda za puštanje na privremenu slobodu optuženika, prenose srbijanski mediji.

Prema tim pravilima, Simatović će u Beogradu biti pod strogim mjerama nadzora za koji su nadležne vlasti Srbije te će se svakog dana morati javljati u policijsku upravu i neće smjeti komunicirati sa medijima.

Franko Simatović i Jovica Stanišić se terete za zločine koje su od 1991. do 1995. godine počinile policijske i paravojne snage pod njihovom komandom u BiH i Hrvatskoj, te se umnjiče za za učestvovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao etničko čišćenje na ovim područjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak