Haag: Karadžiću će se suditi za genocid!

Radiosarajevo.ba
Haag: Karadžiću će se suditi za genocid!

U 15.05, u sudnici 3 Haaškog tribunala, odlučeno je da će se Radovanu Karadžiću suditi za genocid.Ovim je odbačen njegov zahtjev za oslobađajućom presudom.

"Žalbeno vijeće, imajući u vidu pismene podneske strana i argumente koje su iznijeli na žalbenom pretresu 17. aprila, na otvorenoj sjednici, djelimično odobrava prvi, drugi i treći žalbeni osnov Tužilaštva. Pretresno vijeće pogriješilo je zaključivši da nema dokaza da bi razuman presuditelj o činjenicama mogao zaključiti da se dogodila radnja u osnovi djela genocida hotimično nametanje uslova smišljenih da izazovu duševno uništenje žrtava", rečeno je tokom izricanja.

Predmet je vraćen Pretresenom vijeću.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni komandant vojske bosanskih Srba (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Ovim je ponovno vraćena prethodno ukinuta tačka optužnice protiv Karadžića u Hagu, prema kojoj su snage bosanskih Srba u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Bošnjake i Hrvate ''unište u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe'', tj. izvrše genocid.

Odluka se ne odnosi na genocid u Srebrenici za što Karadžić nije oslobođen u junu prošle godine. Karadžić je upravo, na osnovu prve odluke Pretresnog vijeća koje je ukinulo nekoliko tačak optužnice, zahtijevao oslobađajuću presudu, po svim tačkama optužnice (u skladu s pravilom 98bis Pravilnika*).

Na čelu Žalbenog vijeća, koje je odlučivalo o njegovom zahtjevu, bio je sudac Theodor Meron. Podsježamo da je Pretresno vijeće krajem juna prošle godine oslobodilo Karadžića optužbi za genocid u nekoliko bh. gradova, osim Srebrenice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak