Guterres u posjeti BiH

Radiosarajevo.ba
Guterres u posjeti BiH

Visoki komesar UN-a za izbjeglice António Guterres (Antonio Gutereš) počinje danas svoju prvu turu po jugoistočnoj Evropi.

Tokom petodnevne misije u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, Gueterss će obići postojeće UNHCR-ove operacije i održati niz sastanaka s predsjednicima i vodećim vladinim službenicima u sve tri države.

Tokom posjete BiH, visoki komesar će obići Glamoč i Srebrenicu i sresti se s raseljenim osobama i povratnicima.

Također, razgovarat će s Predsjedništvom BiH, entitetskim premijerima i drugim višim vladinim službenicima.

Kako je saopćeno iz UNHCR-a, u BiH još živi oko 117.000 raseljenih osoba.

Nasilan raspad bivše Jugoslavije uzrokovao je najveću raseljeničku krizu na evropskom kontinentu od Dugog svjetskog rata.

Danas, četrnaest godina nakon okončanja neprijateljstava i stalnih napora na iznalaženju rješenja za više od milion izbjeglica i više od 1,3 miliona raseljenih, ovaj region još udomljava oko 257.000 izbjeglica i raseljenih ljudi iz tog perioda.

Visoki komesar će se, kako je najavljeno, nastaviti inicijativu UNHCR-a vezanu za iznalaženje rješenja za dugotrajne izbjegličke situacije, koja je pokrenuta u Ženevi prošlog decembra.

UNHCR definiše ove dugotrajne situacije kao situacije u kojima se izbjeglice nalaze u raseljenju najmanje pet godina.


fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak