Gul nagovorio Izetbegovića na sastanak BiH-Srbija-Turska

Radiosarajevo.ba
Gul nagovorio Izetbegovića na sastanak BiH-Srbija-Turska


Predsjednik Republike Turske Abdullah Gul i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović otvorili su na današnjem sastanku u Ankari mogućnost da se u narednom periodu organizira održavanje trilaternog sastanka na najvišem nivou između BiH, Srbije i Turske, saznaje agencija Anadolija.

Trilateralni sastanak je trebao biti održan ranije, ali ga je otkazao Izetbegović zbog zapaljive retorike predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

U fokusu dužeg i prijateljskog razgovora Gula i Izetbegovića bili su odnosi između dvije zemlje, politička situacijia u BiH i regiji Zapadnog Balkana.

Gul i Izetbegović su izrazili zadovoljstvo saradnjom Turske i BiH na mnogim poljima, uz jasan stav da treba jačati ekonomske veze, posebno kroz investicije turskih privrednika u BiH. Gul je još jednom iskazao punu podršku Turske BiH na njenom putu u NATO i Evropsku uniju.
 
Zahvalivši se Vladi Turske na sveobuhvatnoj pomoći, Izetbegović je upoznao je Gula sa implementacijom sredstava iz turskog kredita za poticaj manjinskom povratku u BiH.
 
Izetbegović bi se danas trebao sastati i sa zamjenikom premijera Turske Alijem Babacanom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, a večeras će u Ankari prisustvovati izvođenju oratorija „Srebrenički inferno“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak