Groznice Zapadnog Nila nema u našoj zemlji

Radiosarajevo.ba
Groznice Zapadnog Nila nema u našoj zemlji


Groznica Zapadnog Nila, virusa od kojeg je od početka 2012. do kraja avgusta u SAD umrlo 66 osoba, a obolilo njih 1.590, stigla je u susjedstvo. U Srbiji je već odnijela prvu ljudsku žrtvu, zaraženo ih je još moguće 12, a u Hrvatskoj ovu groznicu već imaju životinje.

„Osim jedne osobe sa stalnim prebivalištem u Nemačkoj, ostali potvrđeni slučajevi nisu dali podatke o eventualnom putovanju u inostranstvo u poslednje dve nedelje, koliko traje period od infekcije do prvih simptoma. Oboleli uglavnom imaju neuroinvazivni oblik bolesti, odnosno zapaljenje moždanih ovojnica, poznato kao meningitis“, izjavila je dr Bojana Grgić iz Instituta za javno zdravlje Republike Srbije

U Bosnu i Hercegovinu još uvijek nije stigla, potvrdila je za Radiosarajevo.ba dr Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog.

Institucije zdravstva su, navodi ona, obaviještene o eventualnom problemu te se stanje u FBiH izrazito prati. Dr Ravlija dodaje da je potrebno, kada je to moguće, „nastojati izbjeći ujed komarca“.

Kontaktirali smo i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, no njihov odgovor još čekamo.

A informacije iz Srbije koje dolaze su kontradiktorne. Dio stručnjaka navodi da su groznicu krivi 'tigrasti' komarci, dok drugi dio eksperata ne smatra ovu priču vjerovatnom te navodi da su za groznicu Zapadnog Nila u Srbiji krivi ovi obični, 'kućni' komarci

Portal Radiosarajevo.ba objavljuje simptome ove bolesti koji uključuju:
- groznica
- mučnina
- povraćanje
- malaksalost
- umor bez razloga
- blaga temperatura i
- upala mozga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak