Gregorian posjetio Općinski sud u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Gregorian posjetio Općinski sud u Sarajevu

Prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorian posjetio je u ponedjeljak Općinski sud u Sarajevu.

Gregoriana je primio Goran Salihović, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, koji ga je informirao o trenutnim aktivnostima u Sudu, pravosudnoj reformi, rezultatima rada, ali i problemima koji uveliko usporavaju rad Suda, piše Fena.

Ono u čemu se ističe sarajevski Sud jesu ažurna sudska odjeljenja, elektronsko upravljanje predmetima, savremeno opremljene sudnice, zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje sudske funkcije, a sve radi brzog i ekonomičnog ostvarivanja prava građana. Sve ovo ga čini jednim od najboljih sudova u regiji.

Međutim, neriješeni komunalni predmeti predstavljaju prepreku u daljnjem napretku Suda jer čine više od 90 posto od ukupnog broja neriješenih predmeta.

-Ovaj problem je moguće riješiti na nekoliko načina: uspostavom agencije za naplatu potraživanja, izmjenom postojećih zakonskih propisa ili zapošljavanjem 50 stručnih saradnika koji bi radili ovakve predmete. Siguran sam da bismo mogli naplatiti oko 50 miliona KM, rekao je Salihović.

Jedan od gorućih problema koji je istaknut jeste nedostatak zatvorskih kapaciteta. Trenutno je više od 400 osuđenika na slobodi i čeka izdržavanje zatvorske kazne.

Salihović je zatražio podršku od OHR-a da bi se ovaj problem što prije riješio, a što je u primarnom interesu građana.

Gregorian je istakao da je veoma bitno da BiH ima neovisno pravosuđe i da su ostvareni rezultati rada i napredak u ovom sudu primjer koji bi i drugi sudovi trebali slijediti.

Dolaskom u sarajevski Sud Gregorian je, kao predstavnik međunarodne zajednice, iskazao punu podršku bh. pravosuđu i principima vladavine prava u skladu s kojim sudovi imaju ključnu ulogu na način da osiguraju svakom pojedincu da bude jednak pred sudom, saopćeno je iz Općinskog suda Sarajevo.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak