Gratz i Mustafić pozvali na međuetnička pomirenja

Radiosarajevo.ba
Gratz i Mustafić pozvali na međuetnička pomirenja


Prijedlog zakona o ličnim ispravama građana BiH s formulacijom entitetskog državljanstva je pogrešan i vodi podjeli društva, smatra predsjednik Naše stranke Dennis Gratz, koji je danas u Sarajevu, zajedno sa članom Predsjedništva stranke Dinom Mustafićem, održao press-konferenciju.

Govoreći o spomenutom prijedlogu zakona, Gratz je istakao da svi podaci u ličnim ispravama građana BiH moraju biti propisani od države BiH, unificirani i obavezni za sve, a ne različiti i prepušteni slobodnom izboru građana.

Gratz i Mustafić upozoravaju da se ne može pustiti na slobodnu volju građanima šta i kako da upisuju u dokumete. Oni ističu da se, ukoliko postoji potreba, entitetska pripadnost upiše kao boravište nosioca lične isprave s tim da bi to trebalo propisati kao obavezan elemenat za sve građanke i građane BiH.

Međuentitetski odnosi


Govoreći o odnosima Federacije BiH i Republike Srpske, Dino Mustafić je rekao da se predstavnici entiteta sve više ponašaju kao predstavnici država: 

„Svojim politikama stvaraju nove krize i nove konflikte. Smatramo da entiteti trebaju da rade na krovnim zakonima koji će BiH odvesti ka evropskim integracijama“.

On je istakao da treba praviti razliku između zvaničnih politika na vlasti u Republici Srpskoj (SNDS i SDS ) i građana ovog entiteta, te je istakao potrebu dijaloga o prošlosti. 

„Dijalozi o sopstvenoj moralnoj i kolektivnoj odgovornosti, koji se dešavaju unutar etničkih zajednica, jesu put kojim se može doći do katarze i suočavanja s istinom. Naša stranka se zalaže za prestanak ratnohuškačke retorike, za harmonizaciju etničkih odnosa i proces međuetničkog pomirenja u BiH. Kada su u pitanju ratni zločini počinjeni na teritoriju BiH, stav je Naše stranke da njihovo procesuiranje treba prepustiti sudovima i tužilaštvima. Svaki ratni zločin ima svog počinioca, a oni imaju ime i prezime“, rekao je Mustafić. 

Gratz i Mustafić osvrnuli su se i na slučaj 'Dobrovoljačka' istakavši da kao i u svim drugim slučajevima gdje postoje sumnje da je počinjen ratni zločin, sudovi i tužilaštva moraju biti stavljeni u političko okruženje u kojem će moći nezavisno i objektivno utvrditi činjenično stanje. Istaknuta je potreba da se ovaj slučaj istraži u potpunosti te da Tužilaštvo BiH mora raditi mnogo efikasnije i dokraja završiti svaku istragu, ili podizanjem optužnice ili njenim odbacivanjem. 

Beskonačni sudski procesi

„Neprocesuiranje onih koji su odgovorni za ratne i druge zločine, beskonačno odugovlačenje procesa i nedonošenje sudskih presuda je, po našem mišljenju, rezultat političke volje stranaka na vlasti i ima za cilj ili zaštitu počinioca ratnih zločina ili političke manipulacije žrtvama. Stoga Naša stranka podržava strukturalnu reformu pravosuđa u BiH koja će omogućiti efikasniji i brži rad sudova i tužilštava po EU standardima“, rekao je predsjednik Naše stranke, javila je novinska agencija Fena. 

Mustafić je u tom kontekstu dodao da Naša stranka osuđuje da se putem politiziranja 'Dobrovoljačke' od  SNSD-a pravi kulisa za frontalni napad na sudove i Tužilaštvo BiH. Gratz je naglasio da se odluke Tužilaštva BiH kakve god bile ne smiju komentirati u političke svrhe. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak