GRAS: Štrajka (ne)će biti

Radiosarajevo.ba
GRAS: Štrajka (ne)će biti


Štrajkački odbor Sindikata komunalne privrede GRAS-a je formiran. Imenovan je i član sindikata u Mirovno vijeće za pregovore s upravom još u petak, a o svemu je obaviještena i Uprava preduzeća da bi se učinilo sve da do štrajka, koji je najavljen za 30. na 31. januar, ne dođe.

Potpredsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Amir Muminović izjavio je za novinsku agenciju Fena da Sindikat još nije dobio nikakav odgovor ili poziv za razgovore ni od Uprave niti od resornog ministarstva.

Istovremeno, Sindikat vozača gradskog saobraćaja KS, kako su saopštili jučer, nije učestvovao u donošenju odluke za najavu štrajka. Oni su su najavili da ne podržavaju obustavu gradskog saobraćaja. Naime, najavljeni štrajk, obustavom saobraćaja, najviše će pogoditi Sarajlije. Iako im ovo preduzeće svakako nije u stanju pružiti uslugu koju zaslužuju, svejedno bi ih trebali poštovati kao korisnike usluga i osigurati im gradski saobraćaj u okviru svojih mogućnosti, stoji u saopćenju Sindikata vozača.

"Poštujući naše sugrađane želimo im se izviniti za sve dosadašnje neugodnosti koje su doživjeli zbog raznih propusta u radu preduzeća (pa i štrajkova), a kao ljudi suosjećamo i dijelimo sudbinu većine građana koji su pogođeni teškom finansijskom situacijom", istaknuto je.

Muminović ovo saopćenje komentira:

"Koordinacija između dva sindikata nije dobra, ali činjenica da odredbe dogovora koji je doveo do obustave septembarskog štrajka nisu ispoštovane, jer radnici još  ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice te se ne mogu liječiti niti oni niti njihova djeca", ističe Muminović.

On tvrdi da se dug za socijalno i penziono osiguranje prema radnicima popeo na 50 miliona KM, zbog čega je jasno da radnici ne traže ništa što nisu zaradili i što ih ne sljeduje prema zakonu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak