Granice će od 14. juna biti blokirane

Radiosarajevo.ba
Granice će od 14. juna biti blokirane

Granični prelazi u BiH će od 14. juna ove godine biti blokirani, jer će tog dana započeti generalni štrajk Samostalnog sindikata državnih službenika, u kojem djeluju i sindikalci Granične policije i Državne gencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Zadržavanja na graničnim prelazima, koja trenutno traju oko sat vremena, od 14. juna bi, prema najavama, mogla da traju i više sati, i sve to u skladu sa zakonom, jer graničnim policajcima zakon nije ograničio vrijeme provjere i pretresa vozila, pišu Nezavisne.

Granična policija će, osim toga, dati podršku štrajku zaposlenih u državnim institucijama, koji je najavljen za 14. juni, potvrdio je potpredsjednik Sindikata Granične policije Svevlad Hoffman. On je dodao da u proteklom periodu ništa nije dogovoreno s predstavnicima Savjeta ministara BiH, čak naprotiv.

"Oni su na posljednji sastanak došli nespremni. Počeli su iznositi stavove stranaka koje predstavljaju i ja sam ih upitao da li oni uopšte predstavljaju Savjet ministara BiH ili svoje stranke", zaključio je Hoffman.

Sindikat Granične policije je započeo štrajk 30. aprila, nezadovoljan najavljenim smanjenjem plata i naknada za 4,5 posto. Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Nikola Špirić, ministar finansija i trezora, 18. aprila su najavili linearno smanjenje plata svim zaposlenim u institucijama BiH za 4,5 posto, osim onima koji imaju plate do 500 KM.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak