Gradovi u BiH kao 'užarene tepsije': Padaju temperaturni rekordi, meteorolozi izdali novo upozorenje

0
Radiosarajevo.ba
Gradovi u BiH kao 'užarene tepsije': Padaju temperaturni rekordi, meteorolozi izdali novo upozorenje

U Bosni i Hercegovini u srijedu ujutro, 10. jula, bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Sokolac 17, Srebrenica 18, Bugojno i Široki Brijeg 19, Sarajevo 20, Drvar i Livno 21, Banja Luka i Zvornik 22, Doboj, Sanski Most, Tuzla i Zenica 23, Bihać 24, Bijeljina 25, Neum i Trebinje 26, Gradačac i Mostar 28 stepeni.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 945 milibaram, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Saša Magazinović: "Uspjeli smo, upornost se isplatila"

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni.

U Sarajevu sunčano i vruće. Najviša dnevna oko 36 stepeni.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Nakon noći u kojoj će manjkati svježine, jutarnji sati će biti malo ugodniji, potom uz dodatni porast vrijednosti temperature zraka, vrlo brzo vruće i sparno. Neophodno je prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tokom prijepodneva, te provoditi mjere zaštite od UV zračenja. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, dekoncentracije. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Objavljena je prognoza do subote:

Za 11. juli 2024 (četvrtak), sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

Hitno se oglasili meteorolozi: Izdali važno upozorenje za građane

Za 12. juli 2024 (petak), sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 stepen.

Za 13. juli 2024 (subota), sunčano i vruće. Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stepen, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak