Građanska koordinacija: Natjeraćemo vlasti da rade svoj posao

Radiosarajevo.ba
Građanska koordinacija: Natjeraćemo vlasti da rade svoj posao

Građanska koordinacija sutra će na sjednici Parlamenta FBiH, koja je zakazana na zahtjev te organizacije, zatražiti od zastupnika, odnosno predstavnika federalne vlasti da konačno počnu raditi u interesu građana koji su ih birali te im ponuditi na usvajanje određene mjere s ciljem prevazilaženja teškog ekonomsko-socijalnog stanja u FBiH.

Među mjerama koje će sutra biti prezentirane parlamentarcima, su, između ostalog, mjere koje se odnose na sektor javne potrošnje, na poboljšanje prikupljanja, odnosno priliva sredstava u Budžet FBiH i na očuvanje postojećih radnih mjesta.

Kako je rekao danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber, jedne od članica Građanske koordinacije, uvodničari na sjednici Parlamenta, članovi Koordinacije, će podcrtati da je neophodno sačuvati postojeća radna mjesta, tražit će smanjenje javne potrošnje te uputiti niz apela.

"Tražit ćemo da se smanji javna potrošnja i do 20 posto. To ne mora značiti smanjenje plaća i mi smo protiv takvog smanjenja. To može ići kroz druge stavke. Tražit ćemo i aktiviranje instrumenata za poticaj javnih investicija, kao i odlučnost da se krene u borbu protiv kriminala i korupcije i reviziju privatizacije i da država ispunjava svoje obaveze prema Fondu PIO," rekao je Biber.

On je dodao da poslije tog dijaloga Koordinacija više nema namjeru pregovarati i ukoliko ne bude postignut dogovor, kako je rekao, tražit će se ostavke odgovornih osoba.

Aktivist Pokreta "Dosta" Demir Mahmutćehajić istaknuo je kako je krajnje vrijeme da političari prestanu s "stranačkim prepucavanjima i nacionalnim prebrojavanjem" i da Građanska koordinacija više neće tolerirati njihov nerad.

"Upotrijebit ćemo sve demokratske metode, organizirati proteste i slično, ali ćemo ih natjerati da rade svoj posao," rekao je Mahmutćehajić.

Građanska koordinacija, kako je kazala Dijana Šehić, član te organizacije, spremna je na sve demokratske pritiske prema političarima i nakon usvajanja određenih zaključaka na sutrašnjoj sjednici Parlamenta tražit će stalni kontakt s parlamentarnim tijelima i pratiti realizaciju dogovorenog.

Građanska koordinacija nastala je potpisivanjem Platforme i principa za saradnju Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i nevladinih organizacija i okuplja oko pola miliona ljudi u FBiH.

Naime, uz Sindikat okuplja oko 25 udruženja poljoprivrednika, invalida, penzionera, boračkih organizacija i drugih NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak