Građani: U BiH vladaju korupcionaši

Radiosarajevo.ba
Građani: U BiH vladaju korupcionaši

Sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja o percepciji korupcije u Bosni i Hercegovini dosadašnje aktivnosti na suzbijanju korupcije doživjele su potpuni debakl.

Više od polovine ispitanika (51,4%) smatra da je u Bosni i Hercegovini  korumpirana većina onih koji odlučuju o sudbini građana, a 39,8% ispitanika da je korupcije u stvarnosti mnogo više nego što se o tome priča.

Korupcija je, po mišljenju građana, najprisutnija u životnim situacijama u kojima se rješavaju njihove najvitalnije potrebe  To su traženje i dobijanje zaposlenja (84,1%), upis u školu ili na fakultet (34,8%), polaganje ispita na fakultetu (25,7%), izbjegavanje kazne za saobraćajni prekršaj (26,7%), oslobađanje krivice ili dijela krivice na sudu (26,4%) te kupovina glasova na izborima (23%).

Generalno prevladava pesimizam u percepciji mogućnosti da se bosanskohercegovačko društvo dekorumpira. Više od pola ispitanika (53,9%) ne očekuje skore pozitivne pomake a među njima je i značajan broj onih koji misle da će se stanje čak pogoršati (10,3%).

PREUZMITE IZVJEŠTAJ U CJELOSTI

Među građanima je u velikoj mjeri prisutan oportunizam prema koruptivnim taktikama za postizanje pozitivnog ishoda kriznih životnih situacija. Skoro podjednake su skupine ispitanika koje priznaju da postoje životne situacije u kojima je čovjek prinuđen iskoristiti veze i novac (24,7%)  odnosno beskompromisno isključuju bilo kakvu mogućnost da korumpiraju nekoga.

 

 

Svega 14,5% ispitanika misle da nije dovoljno biti lično izvan lanca korupcije, već da joj se moramo suprostaviti.

Više od jedne petine ispitanika (22,1%) nije spremno poduzeti bilo šta ili učestvovati u bilo kakvim antikoruptivnim aktivnostima.

Male skupine ispitanika iskazuju spremnost da o slučajevima korupcije svjedoče pred nadležnim organima (15,6%), govore na javnim mjestima (16,6%) ili u medijima (10,1%).

Po ocjeni ispitanika u dosadašnjoj antikoruptivnoj borbi najviše su podbacili: sudovi (48,8%), tužilaštva (48,5%), policija i policijske agencije 44,2%), vlade na svim nivoima (34,5%), građani (30,1%) i političke stranke (24,8%). Najviše se očekivalo od „specijalne agencija za borbu protiv korupcije“ (43,4%), tužilaštava (39,2%), sudova (37,0%), policije i policijskih agencija (36,0%) i građana (35%).

Ovo je do sada najobimnije istraživanje percepcije korupcije u Bosni i Hercegovini. Istražen je uzorak od  3009 ispitanika koji je višestruko reprezentativan. Istraživanje je realiziralo Udruženje Radio KEMELEON – NVO Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije  iz Tuzle, a u okviru antokoruptivnog projekta Mitolovac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak