Građani trebaju biti najjača grupa uticaja na vlast

Radiosarajevo.ba
Građani trebaju biti najjača grupa uticaja na vlast

Provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, prije svega je važna građanima BiH i nijedan roditelj ne bi trebao reći svojoj djeci da im u vlastitoj zemlji nije pravno dozvoljeno da budu izabrani predsjednici, izjavila je  šefica ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Ona je za današnje Oslobođenje izjavila da reforma Ustava BiH zavisi o radu izabranih predstavnika:

„Uvjerena sam da oni već znaju koliko je ovo važno za Vijeće Evrope, EU, NATO, OSCE, OHR, ali na kraju dana međunarodna zajednica ne bi trebala biti grupa koja ima najveći utjecaj na vaše vlasti, to ste vi - građani.“ 

Evropska unija bila je, po njenom viđenju, veoma jasna da naredni korak na putu ka EU zahtijeva vjerodostojan napor u implementaciji presude Sejdić i Finci, ali je također potrebno potpuno izvršenje presude da bi se bilo kakvo apliciranje za članstvo smatralo ozbiljnim. 

„Implementacija presude Sejdić-Finci podrazumijeva novo ustavno prepoznavanje jednakosti svih građana u odnosu na njihove državne institucije“, rekla je Hennessey, prenijela je novinska agencija Fena. 

Iako može postojati prostor za entitetske nadležnosti ili etnička pitanja u okviru institucija BiH, ona smatra da ovo više ne može značiti isključivanje pojedinog građanina iz njenih ili njegovih punih građanskih prava u demokratskom društvu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak