Građani RS predali 344 puške, 16 pištolja i 100.000 metaka

Radiosarajevo.ba
Građani RS predali 344 puške, 16 pištolja i 100.000 metaka

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske prikupilo je 8.680 komada ilegalnog oružja i 101.031 komad municije u akciji "Biraj život bez oružja" provedenoj od 1. septembra do kraja decembra prošle godine.

Tokom akcije građani su predali 344 komada dugih cijevi, 16 komada kratkih cijevi, 7.612 minsko-eksplozivnih sredstava, 101.031 komad municije i 708 komada ostalog, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Ministarstvo poziva građane Republike Srpske da se pridruže kampanji i da dobrovoljno policiji predaju ilegalno naoružanje koje posjeduju, jer se protiv njih neće pokretati prekršajni ili krivični postupak.

Građanin koji ilegalno posjeduje oružje ili minsko-eksplozivno sredstvo treba da to oružje preda u najbližu policijsku stanicu ili da pozove policiju na broj 122.

Prilikom predaje naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, građanin će dobiti potvrdu da je predao oružje policiji, a MUP vodi posebnu evidenciju o prikupljenom ilegalnom naoružanju koje se na adekvatan način uništava.

Iz MUP-a podsjećaju da, prema Zakonu o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i ilegalnog naoružanja, građani mogu legalizovati ono oružje za koje inače MUP izdaje odobrenje za nabavku, držanje i nošenje, odnosno oružje za ličnu bezbjednost.

Ovo oružje se može legalizovati, ali građanin mora ispuniti uslove definisane Zakonom o oružju i municiji.

U okviru kampanje "Biraj život bez oružja" građani su prošle godine podnijeli i 99 zahtjeva za legalizaciju oružja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak