Građani ogorčeni: Zašto novi red vožnje Željeznica Federacije BiH već petu godinu izostavlja Tuzlu?

3
Radiosarajevo.ba
Građani ogorčeni: Zašto novi red vožnje Željeznica Federacije BiH već petu godinu izostavlja Tuzlu?

U noći sa 9. na 10. decembar 2023. godine stupa na snagu novi Red vožnje na željeznicama u Bosni i Hercegovini. Četiri su pune godine bez putničkog željezničkog saobraćaja na Tuzlanskom kantonu, a prema ovom Redu vožnje i peta godina bi mogla proći bez putničkih vozova.

Vozovi Željeznica RS od 14. decembra 2019. godine ne saobraćaju iz Doboja do Tuzle, već samo do Petrova. Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, koje su još 2012. godine ugasile svoj putnički saobraćaj u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH (Tuzlanski kanton), u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo uspostavile su funkcionalan putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo-Visoko-Sarajevo i Sarajevo-Pazarić-Sarajevo. Uz podršku Vlade Federacije BiH i u vlastitoj režiji Sarajevo povezuju s Maglajem, Zenicom i Čapljinom, a ljeti voze i do Ploča.

"Zašto Vlada Tuzlanskog kantona i ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja ne poduzmu konkretne korake u dogovoru sa Željeznicama Federacije, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i Vladom Federacije Bosne i Hercegovine", pitaju se NGG "Prijatelji željeznice" Tuzla.

Velika fešta u Sarajevu: Rukometaši Bosne osvojili šampionsku titulu

Dodaju da Tuzlanski kanton pune četiri godine nema putničkog željezničkog saobraćaja, nema elektrificirane pruge, sve manje ima ispravnih lokomotiva, starost lokomotiva prelazi 50-60 godina, pruga na području grada Tuzla zarasta u korov i da neko treba preuzet odgovornost.

Zbog višegodišnjeg zanemarivanja Tuzlanskog kantona, koji još uvijek kroz teretni željeznički saobraćaj najviše prihoduje željeznicama Federacije, NGG "Prijatelji željeznice" Tuzla pozivaju nadležne na konkretne poteze:

Znate li koliko je željeznicom prevezeno putnika u FBiH za tri mjeseca?

- Željeznice Federacije BiH da iz vlastitih sredstava osiguraju pokretanje jednog para putničkih vozova na Tuzlanskom kantonu (Tuzla-Živinice-Tuzla);
- Vladu TK i Vladu FBiH da sufinansiraju po jedan par vozova, i to: Tuzla-Lukavac-Dobošnica-Tuzla (Vlada TK), Tuzla-Doboj-Tuzla i Tuzla-Brčko-Tuzla (Vlada FBiH i Vlada Brčko Distrikta BiH);
- Vijeće ministara BiH da poradi na uvezivanju Tuzle sa Vinkovcima i Beogradom.
- Sve zajedno, da iz ladica odmah izvade projekte elektrifikacije pruga na Tuzlanskom kantonu i da osim sastanaka i slikanja povuku konkretne poteze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak