Građani FBiH od RS-a traže deset miliona

Radiosarajevo.ba
Građani FBiH od RS-a traže deset miliona


Glavni pravobranilac Republike Srpske (RS) Slobodan Radulj potvrdio je da je u posljednjih godinu dana podneseno oko 4.000 tužbi građana Federacije BiH protiv RS-a za nematerijalnu ratnu štetu. Radi se o tužbama rodbine poginulih i ranjenih u bombardovanju Sarajeva, Tuzle i drugih gradova i mjesta u FBiH, a kao pravni osnov uzimaju se presude Haškog tribunala vojnom i političkom rukovodstvu RS-a.

Tužbe su podnesene sudovima u FBiH, najviše u Sarajevu i Tuzli, a Radulj je naveo da je Pravobranilaštvo odgovorilo na sve tužbe i u toku su sudski postupci, javila je novinska agencija Fena.

„Ishod ovih tužbi je jako neizvjestan“, kazao je Radulj.

On je dodao i da, kada su, primjera radi, u pitanju postupci u Tuzli, Pravobranilaštvo vrši „svojevrsnu reviziju krivičnog postupka koji je vođen protiv generala Novaka Đukića“ te „traže da se ponovo suoče vještaci i utvrdi na osnovu čega je RS kriva za 'Tuzlansku kapiju' i drugo“.

Radulj navodi i da veliko opterećenje za rad te institucije predstavljaju tužbeni zahtjevi osoba koje su boravile u sabirnim centrima i logorima te tužbe zbog rušenja vjerskih objekata.

Veliki broj tužbi odnosi se, kaže, i zbog neosnovanog lišenja slobode, oslobađajuće krivične presude, čiji ukupan tužbeni zahtjev protiv RS-a iznosi oko 10 miliona KM.

Radulj je, u obraćanju poslanicima, koji su jučer u nastavku ranije prekinute sjednice Narodne skupštine RS-a razmatrali izvještaj Pravobranilaštva o radu u 2010, naveo da se ta institucija suočava s tužbama iz oblasti radnih odnosa i drugim pitanjima. Radulj je posebno izdvojio 'predmet Alijagić', kao karakterističan, jer se vodi više od 13 godina.

U 2010. Pravobranilaštvo RS-a je riješilo 3.021 predmet, ukupne vrijednosti 173 miliona KM, pri čemu su spor dobili u 1.766 predmeta (vrijedni 150,3 miliona KM), a izgubili su sporove u 512 predmeta, vrijednosti od oko 7,8 miliona KM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak