Grad u BiH zbog suše proglasilo stanje prirodne nepogode

2
Radiosarajevo.ba
Grad u BiH zbog suše proglasilo stanje prirodne nepogode

Orašje je proglasio stanje prirodne nepogode od suše na području grada koje je uzrokovano dugotrajnim sušnim periodom bez dovoljnih količina padavina za normalan rast, razvoj i dozrijevanje poljoprivrednih kultura.

To je imalo za posljedicu umanjen prinos i kvalitetu ratarskih, voćarskih, povrtlarskih kultura i proizvoda u rasadnicima i pčelarstvu s bitnim odstupanjem od trogodišnjeg prosjeka, navodi Grad Orašje.

"Sušom je zahvaćen veći dio poljoprivrednih površina, a gradonačelnik je zadužio nadležne Gradske službe za upravu, da u skladu sa svojim ovlastima preduzmu potrebne mjere za procjenjivanje i utvrđivanje šteta na poljoprivrednim kulturama i pčelarstvu odnosno aktivirao je rad Gradskog povjerenstva za procjenu šteta", navodi se u saopćenju.

U Hrvatskoj uočena rijetka morska kornjača: Nalazi se na Crvenom popisu ugroženih vrsta

Kad Gradsko povjerenstvo prikupi i obradi podatke, Grad će ih dostaviti Vladi Posavskog Kantona od koje će, kao i od Vlade Federacije BiH, tražiti novac za uklanjanje posljedica od suše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak