Gordan Milinić: 'Srebrenica je velika namještaljka'

Radiosarajevo.ba
Gordan Milinić: 'Srebrenica je velika namještaljka'

Gordan Milinić, nekadašnji savjetnik Radovana Karadžića za bezbjednost, koji danas radi kao ministar-savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, svjedočio je danas na suđenju Karadžiću u Haagu.

Svjedočeći u korist Karadžića, Milinić je izjavio da je "Srebrenica jedna velika namještaljka i podvala" zato što je većina od “nekoliko hiljada Muslimana” u julu 1995. poginula u borbi pri pokušaju proboja šumom ka Tuzli.

'Možda strijeljano nešto malo'

Milinić je rekao da je “možda strijeljano nešto malo”, odnosno “nekoliko stotina” Muslimana, i da su to učinili “neki glupi Srbi”. Optužbu da je Vojska Republike Srpske (VRS) strijeljala oko 7.000 muslimanskih muškaraca, Milinić je nazvao “muslimanskom propagandom”.

Karadžić, tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za genocid počinjen nad srebreničkim Muslimanima i prisilno premještanje stanovništva.

“Ja i dalje ne vjerujem u to ubijanje – to je bila velika muslimanska propaganda”, kazao je Milinić, koji je negirao i da je VRS prisilno premjestila hiljade žena, djece i staraca iz Srebrenice.

Na pitanje zastupnika Optužbe tokom unakrsnog ispitivanja da li su mu bile dostupne informacije iz međunarodnih izvora o ubijanju velikog broja zarobljenika iz Srebrenice, Milinić je odgovorio: “Nije me interesovalo šta blebeću iz međunarodne zajednice, ionako su bili protiv Srba”.

Vojska je radila samostalno

Istovremeno, svjedok je tvrdio da je Glavni štab VRS-a “praktično bio vojna hunta koja je koristila predsjednika kao pokriće”.

“Vojska je radila samostalno, bez predsjednika Republike, to je ključ”, rekao je Milinić, tvrdeći da je to bilo “apsolutno nepoštovanje” Karadžića od strane njegovih oficira.

“Generalska klika htjela je da preuzme vlast”, kazao je Milinić, a komandant VRS-a Ratko Mladić “nekoliko puta je rekao da bi želio da bude predsjednik RS-a”.

U Karadžićevu odbranu, svjedočio je i bivši direktor Ciglane u Bratuncu Neđo Nikolić, koji je potvrdio da su ga oficiri VRS-a kontaktirali 14. jula 1995. i pitali mogu li zarobljene srebreničke Muslimane smjestiti u tom preduzeću. Od tog plana su odustali.

Svjedok Nikolić negirao je da je tokom razgovora bilo riječi i o mogućem strijeljanju zarobljenika u Ciglani, a potvrdio je da je oficirima VRS-a predao rovokopač.

“I prije toga su od mene tražili mašine za asanaciju terena. I tada sam znao da se koriste, bio je rat i to je bilo normalno”, kazao je svjedok.

Nikolić je potvrdio i da su rovokopači bratunačke Ciglane, u septembru i oktobru 1995. korišćeni i za iskopavanje primarnih masovnih grobnica u selu Glogova, gdje su bile pokopane žrtve iz Kravice, i premještanje tijela u sekundarne grobnice.

Karadžić je, kao svjedoka Odbrane, pred sudije izveo i bivšeg predsjednika opštinske vlade u Zvorniku Jovana Ivanovića, koji je izjavio da su zlodjela nad Muslimanima u proljeće 1992. počinile paravojska Željka Ražnatovića-Arkana i druge, koje lokalne vlasti “u haosu i anarhiji” nisu mogle spriječiti.

Karadžiću, optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje će biti nastavljeno 13. juna, javio je BIRN - Justice Report.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak