Goražde: 36 osoba dobilo priliku za zaposlenje

Radiosarajevo.ba
Goražde: 36 osoba dobilo priliku za zaposlenje

Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je upriličila dodjelu ugovora nezaposlenim osobama s evidencije Službe koje su dobile priliku za zaposlenje u okviru programa sufinansiranja zapošljavanja "Posao za sve 2013". 

Cilj tog programa je zapošljavanje što većeg broja osoba s evidencije nezaposlenih radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu rada, sprječavanja dugoročne nezaposlenosti te stvaranja uslova za sticanje prvog radnog iskustva, javlja Fena.

Vrijednost ugovora je 216.000 KM, a 17 pravnih subjekata će u narednih 20 mjeseci zaposliti 36 osoba s evidencije nezaposlenih. 

Priliku da dobiju zaposlenje kroz ovaj program dobila su četiri nezaposlene osobe iz šehidskih porodica te 17 osoba iz porodica u kojim nijedan član domaćinstva nije zaposlen. 

Obaveza Službe za zapošljavanje je da sufinansira nezaposlene osobe mjesečnim iznosom od 500 KM u trajanju od godinu dana, dok je obaveza poslodavca da nezaposlenu osobu u radnom odnosu zadrži najmanje još osam mjeseci. 

U svom obraćanju direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo istakla je da su ovim projektom obuhvaćene najranjivije kategorije te je zahvalila poslodavcima koji su imali razumijevanja za njihov status. 

Dodjeli ugovora prisustvovali su i dopredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, premijer BPK Goražde Emir Frašto, ministar za privredu Demir Imamović, načelnici općina u sastavu BPK Goražde, te Nedžma Mušović - učenica devetog razreda Osnovne škole "Husein ef. Đozo" koja u okviru projekta "Jedan dan načelnik-učenik" danas obnaša funkciju načelnika Općine Goražde, saopćeno je iz Vlade BPK-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak