Goran Sarić, optužen za zločine u Srebrenici pušten na slobodu

Radiosarajevo.ba
Goran Sarić, optužen za zločine u Srebrenici pušten na slobodu

Goran Sarić, kojega su jučer ujutro, po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili pripadnici SIPA-e, sinoć je oko 18 sati pušten iz pritvora, potvrdila je za RTRS njegova braniteljica Ozrenka Jakšić.

Tvrdi da hapšenje njenog branjenika "očigledno nije bilo zakonito, jer večeras sigurno ne bi bio pušten na slobodu".

Da je Sarić nakon hapšenja na putu za Bijeljinu potvrdila je za medije u RS-u i njegova supruga Bosa.

Sarić je bio uhapšen po optužnici koja ga tereti da je počinio ratni zločin na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Ovaj nekadašnji ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti tzv. srpske općine Centar Sarajevo osuđen je jučer u Sudu BiH prvostepeno na 14 godina zatvora zbog, kako je navedeno, zločina protiv čovječnosti, progona, prisilnog preseljenja i zatvaranja bošnjačkog stanovništva s područja sarajevskih naselja Nahorevo i Poljine.

Za vrijeme ovog postupka branio se sa slobode.

Sarić se sada tereti da je u svojstvu komandanta  Specijalne brigade policije pri MUP-u Republike Srpske,  svjesno pomagao u počinjenju zločina u Srebrenici.

Optužnica tereti Sarića da je komandovao policijskim snagama na području Srebrenice i okoline u julu 1995. godine, koje su učestvovale u pretresima i prislinom premještanju bošnjačkog stanovništva prema Potočarima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak