Goran Saric negirao krivnju za genocid

Radiosarajevo.ba
Goran Saric negirao krivnju za genocid

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Goran Sarić izjasnio se da nije kriv po optužnici kojom se tereti za krivično djelo genocid.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra optužnicu kojom se Goran Sarić tereti za krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 180. stav 1. i 31. istog zakona.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Goran Sarić, u svojstvu komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS, zajedno s drugim jedinicama vojske i policije, znajući za namjeru glavnih izvršilaca, svjesno pomagao članovima udruženog zločinačkog pothvata u počinjenju genocida u Srebrenici.

To je, kako se navodi, za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenih stanovnika - Bošnjaka i više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca pogubljenih po kratkom postupku, na koji način je djelimično istrijebljena populacija bošnjačkog naroda s područja srebreničke enklave, saopćeno je iz Suda BiH, javila je Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak