Gojkoviću i Baševiću određen pritvor: Kandidat SNSD-a će predizbornu kampanju provesti u zatvoru

0
Radiosarajevo.ba
Gojkoviću i Baševiću određen pritvor: Kandidat SNSD-a će predizbornu kampanju provesti u zatvoru

Okružni sud u Istočnom Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Slavenu Gojkoviću, bivšem vršiocu dužnosti direktora JP Šume RS, Strahinji Baševiću, v. d. direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac i Janku Golijaninu, bivšem v. d. direktora ŠG "Visočnik" Han Pijesak.

Oni se, podsjetimo, sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja u javnom preduzeću Šume RS i više šumskih gazdinstava u periodu februar-april 2020. godine.

Ali, ono što je sada zanimljivo i što svakako možemo nazvati presedanom, jeste da će Strahinja Bašević, koji je inače i zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, iza rešetaka provesti cjelokupnu izbornu kampanju.

Časna odbrana grada i države: Na današnji dan osnovan je Prvi korpus Armije Republike BiH

Ovo navodimo iz razloga što je Bašević kandidat SNSD-a za načelnika opštine Sokolac. A to će i ostati, bez obzira na to što će praktično do kraja septembra biti u zatvoru.

Naime, iako je uhapšen i iako mu je određen pritvor, Bašević i dalje po zakonu ima pravo da ostane kandidat.

SNSD-ov zastupnik u NSRS se predao policiji: Optužen za zloupotrebu položaja

Kako su pojasnili iz Centralne izborne komisije BiH, ne postoji prepreka da Bašević i dalje bude kandidat za načelnika, jer ne postoji osuđujuća presuda za krivično djelo, pišu Nezavisne.

"Tek u slučaju da osoba bude izabrana na neku funkciju, a da se nakon toga desi pravosnažna presuda sa kaznom zatvora od trajanju od šest mjeseci ili duže, tada CIK BiH utvrđuje prestanak mandata", kazala je Maksida Pirić, portparolka CIK-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak