Gojer: Vaše izjave o muslimanima su uvredljive

Radiosarajevo.ba
Gojer: Vaše izjave o muslimanima su uvredljive


Povodom izjave predsjednika Hrvatske Ive Josipovića o mogućnostima vjerskog radikalizma i terorizma u bosanskih muslimana, oglasio se i Gradimir Gojer, režiser, političar, pisac i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Gojer smatra da se radi o neprimjerenom iskazu te da ima potrebu „kao građanin, kao stvaralac i kao Bosanac i Hercegovac progovoriti o takvom kontekstiranju bosanskih Muslimana, koje u najmanju ruku je neočekivano s Vaše strane!“

„Dovoditi bosanske Muslimane u bilo kakav kontekst sa terorizmom i teroristima, plašiti se od muslimanskog susjedstva je akt neprihvatljiv na svaki način“, smatra Gojer.

U poprilično patetično intoniranom pismu, Gojer podsjeća da je cijelog života radio i sarađivao sa bosanskim muslimanima i da nikada nije imao problema.

„Onaj tko ne vidi humanističku širinu, mekoću i ljepotu duše bosanskih Muslimana taj nije niti inteligentan, niti su mu namjere poštene. Moji najbolji prijatelji su Muslimani“, stoji u pismu.

„Živio sam i živjeti ću blagodet života na način bosanskohercegovačkim sa mekim, toplim, duševnim ljudima Muslimanima-Bošnjacima. Među njima se osjećam najsigurnije i nikakve me fantazme o terorizmu ne mogu odvojiti od ovoga tla, od ovih ljudi, ovih običaja i ovog življenja koje jeste europsko, i kome ne treba tutora, niti staratelja, niti oktroiranih glava, niti kojekakvih 'supotpisnika' kojekakvih ugovora, sa bilo koje strane svijeta. Nama Bosancima i Hercegovcima, Hrvatima, Bošnjacima, Srbima, Židovima, svima ostalima koji se ćute bosanski i hercegovački nepotrebna je dodatna 'misao' o bilo čemu sa strane“, poručuje Gojer.

U kontekstu Gojerovog obraćanja Josipoviću, valja se prisjetiti jednog drugog Gojerovog otvorenog pisma, onog o deložaciji kardinala, kada je Gojer potpuno neodgovorno i nepromišljeno ustvrdio da se u Sarajevu vrši „sistematski progon katolika“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak