Godišnjica masakra na Drveniji

Radiosarajevo.ba
Godišnjica masakra na Drveniji

Na današnji dan prije 18 godina Sarajlije su ostale bez sedam svojih sugrađana, dok je njih četvero ranjeno, u masakru koji se desio u blizini mosta Drvenija u ulici Hamdije Kreševljakovića 47.

Oko 12 sati i 40 minuta, kada je sa srpskih položaja na Hladivodama ispaljena granata na most Drvenija poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Masakr na Drveniji je bio jedan u nizu masakara koje je sprovodila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, kao dio kampanje terorisanja građana po naređenju komandanta VRS-a Ratka Mladića, te komandanata Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića.

Za ove zločine pravomoćno je osuđen Stanislav Galić na doživotnu robiju, a u toku su suđenja Dragomiru Miloševiću koji je Galića naslijedio na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, te Ratku Mladiću uhapšenom 26. maja 2011. godine u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak