Godina rješavanja problema viška municije i naoružanja u BiH

Radiosarajevo.ba
Godina rješavanja problema viška municije i naoružanja u BiH

Brigadni general Walter Lord, komandat NATO štaba u Sarajevu, dao je ekskluzivni intervju Agenciji Anadolija iz kojeg dijelove prenosimo:  

"Iako u Bosni i Hercegovini očito postoje političke opcije koje ne žele vidjeti BiH da napreduje ka euroatlanskim integracijama,  dok god postoje i lideri koji su spremni da razgovaraju u cilju pronalaska rješenja, bez obzira što se ne slažu u nekim pitanjima, progres je moguć", kazao je Lord.

General Lord je izrazio nadu da će 2013. biti godina kada će se u Bosni i Hercegovini te debate i analize pretvoriti u djela

On je rekao da će i u 2013. godini fokus aktivnosti biti na rješavanju pitanja viška municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava.

"Poruka koju ja zapravo šaljem liderima jeste da sam bio na mjestima gdje se na loš način skladište neeksplodirana sredstva. Procedure koje se primjenjuju u tim skladištima, ne zbog nesposobnosti ili nedostatka želje, nego zbog nedostatlka resursa, ne samo da su ispod NATO standarda, nego su ispod bilo kakvih sigurnosnih standarda. U nekim slučajevima jednostavno se desilo da su se naselja širila i sad su bukvalno uz ograde tih skladišta.  

U slučaju eksplozije ili požara na takvoj lokacij, došlo bi i do ljudske katastrofe, ali ono na što ja podsjećam političke lidere ove zemlje je da bi u tom slučaju to bila i politička katastrofa za njih, jer građani ove zemlje neće smatrati odgovornim samo Ministarstvo odbrane, nego s pravom i sve političke lidere u zemlji", pojasnio je Lord.

Kompletan intervju pročitajte na ovom linku

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak