Godina od ubistva biznismena kojeg je voljela BiH

Radiosarajevo.ba
Godina od ubistva biznismena kojeg je voljela BiH

Na današnji dan prošle godine ubijen je biznismen iz Banja Luke, Slaviša Krunić, kojeg je zbog dobročinstva voljela cijela BiH

Iako su godinu od ubistva Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića na optuženičkoj klupi Benedi Đukanović (42), Emilio Baldo (53) i Rodoljub Gajić (35), ipak nalogodavac i motiv ni do danas nisu poznati.

Ko je bio Slaviša Krunić: Milorad Dodik ga nije volio zbog probosanskih stavova

Na području Općine Laktaši sinoć je oko ponoći u sačekuši likvidiran banjalučki biznismen Slaviša Krunić, njegov tjelohranitelj i jedan od napadača na vlasnika zaštitarske agencije Sector i Žitoprodukta koji ima lanac pekara Žitopeka. Poznat je kao čovjek koji ne pravi podjele i razlike među ljudima.

Krunić i Pavlović brutalno su ubijeni u sačekuši u blizini Krunićevog imanja u Glamočanima, kod Laktaša. Nakon višemjesečne istrage je podizanje optužnice te početak suđenja Đukanoviću i Baldu, optuženima za organizovanje Krunićevog ubistva, sa Željkom Kovačevićem, koji je ubijen tokom napada, te Gajiću, Krunićevom radniku, optuženom da je odavao informacije o njegovom kretanju.

Kobne noći, kada su ubijeni Krunić i Pavlović, ranjen je i Goran Ilić, vozač automobla u kojem su se vozili, a u razmjeni vatre ubijen je jedan od napadača - Željko Kovačević.

Radiosarajevo.ba u Trnu, mjestu gdje je likvidiran biznismen Slaviša Krunić

Teško mogu riječima opisati veličinu mog komšije Slaviše Krunića. S njegovim odlaskom, u Trnu će se sve promijeniti. Više ništa neće biti isto. Tim riječima nam govori jedan od prvih komšija tragično nastradalog banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, dok se s njim krećemo prema mjestu gdje je svirepo likvidiran u noći sa ponedjeljka na utorak.

Na Krunićev džip je ispaljeno najmanje 36 hitaca. Krunić i Pavlović su na licu mjesta nastradali, dok je Ilić, kako je i sam ispričao pred banjalučkim Okružnim sudom, ranjen ispao iz auta te zapucao na dvije siluete u mraku.

Nakon zločina koji je šokirao BiH, Baldo je uhapšen iste večeri, Đukanović se predao nakon 52 dana skrivanja, a istraga je dovela i do hapšenja Gajića, Krunićevog čovjeka od povjerenja, pa je njegovo hapšenje izazvalo brojne reakcije javnosti.

Prema optužnici koja je podignuta krajem prošle godine, Đukanović i Baldo su organizovali zločin zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je nastradao u razmjeni vatre u noći zločina.

Posljednji pozdrav biznismenu koji je volio BiH: Hiljade ljudi se oprostilo od Krunića

Na hiljade građana Banje Luke i ostalih gradova Bosne i Hercegovine danas se oprostio od omiljenog biznismena Slaviše Krunića, koji je ubijen u ponedjeljak uvečer u Trnu. Nepregledna tužna kolona, u kojoj su bili i Slavišina majka Koviljka, otac Drago, kćerke te ostala rodbina i brojni prijatelji, okupili su se prvo ispred porodične kuće odakle su krenuli do crkve u Jablanu, te kasnije na groblje u Glamočanima.

U optužnici se navodi da je te večeri Baldo bio osmatrač i dojavljivač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu.

Gajića, koji je bio zaposlen u Krunićevom "Sector Securityju" i bio lično obezbjeđenje Krunićeve supruge i djece, terete za pomaganje u izvršenju ubistva.

On je, prema optužnici, Kovačeviću odavao informacije o kretanju i navikama svog gazde Krunića kako bi mu zauzvrat Kovačević oprostio novčani dug. 

Od početka suđenja u februaru, održana su dva ročišta u ovom predmetu, ali je zbog novonastale situacije sa koronavirusom suđenje zasad otkazano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak